Контракти.ua

484  —  16.06.21
США і ЄС стурбовані ходом судової реформи в Україні
США і ЄС стурбовані ходом судової реформи в Україні

Посольство США і представництво Євросоюзу в Україні наголосили на важливості незалежних комісій з відбору чиновників для судової системи і закликали Верховну Раду узгодити відповідні законопроекти з рекомендаціями "венеціанки".

Про це сказано в заяві диппредставництв США і ЄС у середу, 16 червня.

Однією з найважливіших передумов успіху судової реформи та боротьби з корупцією є роль незалежних експертів, призначених міжнародними партнерами України, у комісіях, які вибирають і перевіряють посадових осіб для судової системи та антикорупційних установ України.

"Незалежні експерти загрожують тим, хто виграє від наявної системи і прагне зберегти контроль над важелями влади в Україні. Україна довела успішність такої моделі реформ, яка забезпечує, що комісії служать українському народові, а не корисливим інтересам тих, хто прагне його контролювати", - сказано в заяві.

При цьому Венеціанська комісія вважає надання міжнародним членам комісій переважного голосу в разі рівного розподілу голосів після повторного голосування прийнятним з точки зору національного суверенітету. ЄС і США закликали узгодити поточні законопроекти, у тому числі про Вищу кваліфікаційну комісію суддів України (ВККС), які зараз перебувають у Верховній Раді, з рекомендаціями Венеціанської комісії до їхнього другого й остаточного читання.

"Ми вважаємо, що незалежні експерти в складі відбіркових комісій дозволять досягти змін, які стануть найбільш фундаментальним оновленням судової влади України за час незалежності країни. Залучення незалежних експертів відповідає міжнародним стандартам: їхня роль є тимчасовою (але вирішальною) і виправдана надзвичайними обставинами історичного шансу, отриманого Україною, зробити рішучий крок до свого призначення як сучасної європейської держави. Щоб це призначення реалізувалося, ми, як друзі України, підтримуємо керівництво України і просимо його діяти з політичною мужністю. Ми закликаємо його під час обговорення про майбутнє подумати про прагнення українського народу", - додали в диппредставництвах.

Статьи по теме
Як довго Україна зможе тримати оборону без допомоги США: оцінка експерта
Як довго Україна зможе тримати оборону без допомоги США: оцінка експерта

Без військової допомоги США українська армія здатна тримати оборону на фронті як мінімум до кінця 2024 року.
27.03 — 181

Сирський: деякі угруповання військ будуть переформатовані
Сирський: деякі угруповання військ будуть переформатовані

Частина угруповань військ Збройних сил України буде переформатована. Це пов'язано з триваючою оптимізацію військових організаційних структур.
24.03 — 168

Азарова судитимуть за держзраду і виправдовування агресії РФ. Йому загрожує довічне
Азарова судитимуть за держзраду і виправдовування агресії РФ. Йому загрожує довічне

Колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова судитимуть за держзраду. Він публікував антиукраїнську пропаганду у своєму Telegram-каналі, тепер йому загрожує довічне ув'язнення.
22.03 — 207