Контракти.ua

836  —  09.06.21
Альпіністка-аферистка: чому виник скандал навколо сходження українки на Еверест
Альпіністка-аферистка: чому виник скандал навколо сходження українки на Еверест

Триває скандал довкола української альпіністки Христини Мохнацької, яка зібрала зі спонсорів 114 тисяч доларів, аби піднятися на найвищу вершину світу, але так туди і не дійшла. Днями вона заявила, що підкорила Еверест, однак очевидці звинуватили Мохнацьку у брехні.

1 червня в Університеті Короля Данила повідомили, що о сьомій годині ранку Христина Мохнацька піднялася на вершину Евересту. Однак інші українці, які піднімалися на вершину в цей же день, стали заперечувати, що вона піднялася на Еверест.

Сама ж альпіністка у соцмережі заявила, що зійшла на гору і показала фото.

У травні Христина Мохнацька дала в Непалі інтерв’ю, в якому розповіла, що роками готувалася підкорити вершину. Історія, ніби з кіно. Вона – вчителька географії та викладачка Івано-Франківського університету. Обожнює гори й підкорила не одну вершину. І от вирішує здійснити давню мрію – зійти на найвищу точку світу, ще й без кисневої маски. Їй вдалося знайти спонсорів й зібрати 114 тисяч доларів.

За її словами, на висоті 7200 метрів вона почувалася добре й дихала самостійно, не використовувала кисень і цим дуже пишалася. Після чого опублікувала переможне фото з підкореної вершини і як її вітали зі сходженням на Еверест на роботі.

Та за лічені години соцмережі накриває лавина обурення. Альпіністку звинувачують у тому, що до вершини світу насправді не дійшла. Деякі користувачі заявляють, що помітили на світлинах сліди фотошопу. А інші альпінсти, які того дня також підіймалися на Еверест, публікують відео і стверджують, що Мохнацька не зійшла на вершину навіть із киснем.

На противагу критикам чимало користувачів стало на захист Мохнацької. Та за три дні Христина все ж таки визнає, що не дійшла до вершини Евересту. За її словами, коли до вершини залишалося 10-15 метрів, вона вирішила спуститися до свого гіда-шерпи, якому раптово стало погано. Зрештою, пост про це альпіністка теж видалила.

Утім, не дійти до вершини – це не підкорити вершину. Пояснює альпініст Дмитро Семеренко, який того дня йшов поряд із Христиною. Він каже:

"Вона, напевно, не усвідомлює, що таким чином дискредитує інших альпіністів, вона знецінює їхні заслуги. 8700 висота і 8840, це 150 метрів, це не по горизонталі, це по вертикалі, і там йде досить різка стіна. У чому її складність, вона в каменях, і тобі потрібно лізти по мотузці по камінню в кішках".

У самому Івано-Франківську – це топ-тема тижня. Ми поспілкувалися з колегами Христини Мохнацької, вони теж серед спонсорів її мрії.

Проректор з розвитку та комунікацій Університету Короля Данила Олег Андрухів каже в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна":

"Ми навіть і думки не мали і не будемо мати, щоб казати Христині повертати кошти. Це абсурдні речі, ми всі розуміли, що який ризик взагалі такого сходження і в нас немає меркантильної мети – заробити на цьому проекті. В нас єдина була мета – зробити вклад у суспільство".

Знімальна група спробувала зв'язатися з Христиною Мохнацькою особисто. Та за п'ять годин відповіді на наші повідомлення так і не отримали. Знаємо, що альпіністка, яку колеги заскочили на брехні, ще не в Україні. І як повідомляють в університеті, де викладає опальна підкорювачка вершин, вона сама дасть пресконференцію по поверненню – озвучить деталі свого сходження.

Нагадаємо, Христина Мохнацька потрапила в скандал, який пов'язаний з її сходженням на найвищу гору Еверест. Гірський гід Олексій Пономаренко заявив, що фотографія жінки з вершини – фотошоп.

Про це він написав у Facebook.

"Отже, все нарешті з’ясувалось, Христя придумала байку про героїчний порятунок шерпи, у якого не було чаю і боліла голова, і ніби не дійшла до вершини 10 метрів. Нині її сторінка чи видалена, чи заблокована. Але уважний читач спитає, а що ж тоді за фото з вершини вона публікувала як доказ? Я обіцяв вам довести її шахрайство, і я виконую обіцянку. Зліва оригінал фото від її шерпи, праворуч фотошоп від Христі як доказ вершини. Але вони ідентичні", – пише Пономаренко.

Гід запевняє, що альпіністка спеціально розмила фотографію. Зокрема, Пономаренко акцентує увагу на затяжці рукавички лівої руки та на те, як падає тінь.

 

Статьи по теме
Новорічна ялинка в Києві буде: коли й де її встановлять та чому в Мережі скандал
Новорічна ялинка в Києві буде: коли й де її встановлять та чому в Мережі скандал

Кожне місто самостійно ухвалює рішення і вже відомо, де будуть встановлені новорічні красуні.
29.11.23 — 470

"Політичний конфлікт": у Львові спалахнув гучний скандал через молодиків, які на всю вулицю слухали путініста Лєпса

Слухали Лєпса на всю зону паркування, за що отримали нарікання від лів'янина.
10.05.23 — 495