Контракти.ua

560  —  03.06.21
На "дистанційку" під час пандемії перейшло понад 20% українців
На

Більш як половина (53%) працюючих українців не мали будь-яких змін у роботі під час пандемії COVID-19 і наразі працюють, як і раніше.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 21 - 26 травня.

У той же час, 13,7% економічно активних громадян повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати, 6,9% - повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з частковим збереженням заробітної плати. 6% пішли в частково оплачувану відпустку, 1.9% пішли в повністю оплачувану тривалу відпустку, 8,9% - пішли в неоплачувану відпустку. Ще 3,8% українців через пандемію втратили роботу.

При цьому працівники державного і приватного секторів економіки, приблизно, однаково часто відповідали, що не відчули змін в режимі їх роботи (відповідно, 52,5% і 56%). Однак, працівники державного сектора помітно частіше, ніж приватного, відповідали, що повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати (відповідно 26% і 10%), працівники ж приватного сектора частіше, ніж державного, відповідають, що пішли в неоплачувану відпустку (відповідно, 11% і 5%) і що вони втратили роботу (відповідно, 4% і 0,3%).

Перш за все, в умовах пандемії постраждали ті, хто працював на тимчасовій основі - серед них тільки 36% вказали, що в їх роботі нічого не змінилося (тоді як серед тих, хто працює на постійній основі - 58,5%), вказали, що пішли в неоплачувану відпустку - відповідно 20% і 7%, втратили роботу - відповідно 17% і 0,6%. Серед тимчасово зайнятих лише 2% вказали, що повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати, тоді як серед постійно зайнятих - 17%. Слід також зазначити, що частка тимчасово зайнятих у приватному секторі значно вища, ніж у державному (17% і 2% відповідно).

Відповідаючи на питання, як змінилася їхня зарплата під час пандемії коронавірусу, 54% представників економічно активного населення відзначили, що вона не змінилася, 37% - що вона зменшилася, а 3% - що вона зросла. На зменшення зарплати частіше вказують працівники приватного сектора, ніж державного (відповідно, 40% і 26%), відзначають, що вона не змінилася - відповідно, 52% і 67%, що вона зросла - відповідно, 3% і 4%.

Дослідження проводилося методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання 2017 респондентів у віці від 18 років у всіх підконтрольних уряду регіонах України за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Статьи по теме
Українці стали більше побоюватися зростання цін та падіння курсу гривні до долара
Українці стали більше побоюватися зростання цін та падіння курсу гривні до долара

Індекс споживчих настроїв українців у квітні 2024 року зріс на 0,6 пунктів та становить 77,6 п.Українці стали більше інфляції та девальвації.
16.05 — 272

Українці збільшили свої валютні заощадження з початку року більш ніж на 3 млрд доларів
Українці збільшили свої валютні заощадження з початку року більш ніж на 3 млрд доларів

Національний банк України повідомив про зростання темпів зростання готівкової валюти у населення та бізнесу на 50%.
01.04 — 276

Економічні очікування українців значно погіршилися: що стало причиною
Економічні очікування українців значно погіршилися: що стало причиною

Індекс споживчих настроїв українців у лютому 2024 року зменшився на 6,2 пункти та становить 70,2 п. Зменшилися усі складові індикатора, крім Індексу поточного особистого матеріального становища.
21.03 — 272