Контракти.ua

864  —  01.06.21
Життя після ковіду: оперувати людей, які пережили коронавірусну хворобу, значно складніше
Життя після ковіду: оперувати людей, які пережили коронавірусну хворобу, значно складніше

Від коронавірусної хвороби вже постраждали понад 2,2 млн українців. Інколи її наслідки не минають і через пів року. Лікарі це називають постковідним синдромом. Прояви різні – від безсоння та випадіння волосся до вкрай небезпечних проблем із серцем.

Дехто лікується дуже довго, йдеться у сюжеті новин «Сьогодні» на каналі «Україна».

Рівненська лікарня. Відділення інтенсивної терапії. Деякі пацієнти тут змушені лежати місяцями. Час минає, а стан залишається важким, скаржиться пані Євдокія. Підступний коронавірус ледве не знищив її легені.

"Я чую, у мене горять долоні, спина горить вогнем. Я не думала, що така сильна, страшна хвороба", – каже Євдокія Пер’янова.

Сусіди по палаті також у важкому стані. У ковідній реанімації цілодобово працюють апарати ШВЛ – вони незамінні, якщо уражені легені. Але на органах дихання коронавірус не зупиняється.

"Уражається все що завгодно. Ковід – така тривала інфекція, дійсно, особливо якщо людина потрапляє в категорію постковідного синдрому, це швидко не відпускає", – пояснює керівниця центру респіраторної медицини й алергології КЛ "Феофанія" Світлана Гук.

Численні дослідження проводять в усьому світі. Вчені намагаються з’ясувати, кому і до яких наслідків недуги готуватись. Нещодавно виявлено, що генетично високий холестерин за ковіду вкрай небезпечний для серця. Це дані американських науковців. Провідні українські кардіологи також стурбовані.

Оперувати виснажених коронавірусною хворобою зазвичай важче, каже хірург столичної лікарні.

"Коли ми почали операції постковідних хворих, вони протікають абсолютно по-іншому. Тому що багато пацієнтів отримували великі дози антибіотиків", – пояснює завідувач відділення кардіохірургії Олександрівської лікарні Києва Віктор Клюзко.

Ковід може вдарити особливо серйозно по здоров'ю людей, що мають захворювання серця і судин. Кардіохірург згадує, як рятували одного юнака. Його хворе серце ледве витримало ускладнення коронавірусної інфекції.

"У нього був величезний живіт, набряки на ногах, він не міг пересуватися, його возили на візку – йому 23 роки. Ми взялися за операцію, ми замінили йому три клапани", – ділиться хірург.

Серцеві й судинні ускладнення виникають не у всіх, хто перехворів на коронавірус, заспокоюють лікарі. Однак радять зробити кілька важливих обстежень.

У відділенні кардіохірургії столичної Олександрівської лікарні за два роки зробили сотні операцій – і ледь не кожний третій пацієнт постковідний. Якщо є якісне обладнання, тоді шанси на виживання збільшуються в кілька разів.

Ускладнення коронавірусної хвороби вже забрали життя понад п’ятдесяти тисяч українців. Це офіційна статистика Міністерства охорони здоров’я. Валерій Гнатенко описує надскладні ситуації, які виникають під час хірургічного втручання.

"Серце – основний орган. Якщо він страждає, другим за ним йдуть нирки. Якщо нирки не працюють, знову погіршиться робота серця. Тобто щоб перервати це порочне коло, потрібно, щоб функцію нирки виконала машина", – каже анестезіолог кардіохірургії Олександрівської лікарні Києва Валерій Гнатенко.

І цього тижня у кардіохірургів Олександрівської лікарні такий апарат з’явився.

"Сьогодні ми отримаємо від благодійного Фонду Ріната Ахметова цей апарат. Це дійсно можливість рятувати більше життів", – каже заступник директора Олександрівської лікарні Києва Олег Атаманенко.

Це італійське обладнання. В Україні лише кілька таких пристроїв. Вони незамінні під час складних операцій на серці. Також допомагають рятувати пацієнтів із важкими отруєннями, сепсисом тощо.

"Я дуже вдячний Рінату Ахметову за такий подарунок, тому що в моїй спеціальності цього нам дуже не вистачало", – зазначає лікар.

Лікарня отримала обладнання за програмою: Рінат Ахметов – Порятунок життів. Фонд підтримує державні медичні заклади.

Вже реалізовано кілька великих проєктів, які змінили якість надання допомоги у всій країні.

"Мій Фонд першим долучився до надання допомоги. І ми не будемо стояти осторонь і далі – ми допомагали, допомагаємо і будемо допомагати. Фонд уже закупив необхідне обладнання та засоби індивідуального захисту для лікарів. Ми працюємо в повній координації з Міністерством охорони здоров'я України і продовжимо допомагати, поки це буде потрібно", – зазначає засновник Благодійного фонду Рінат Ахметов.

На боротьбу з коронавірусом Рінат Ахметов надав 300 мільйонів гривень.

"Ми сподіваємося, що устаткування Фонду Ріната Ахметова в державних лікарнях буде рятувати життя українців і тепер, під час епідемії ковіду, і потім, коли ми подолаємо цю підступну хворобу", – каже член наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко.

Загалом завдяки проєкту Фонду Ріната Ахметова "Боротьба з COVID-19 в Україні" медикам передано понад 1200 одиниць обладнання, зокрема 200 апаратів штучної вентиляції легень, які щодня допомагають лікарям рятувати життя пацієнтів по всій країні.