Контракти.ua

935  —  22.05.21
Яких цін на бензин чекати українцям
Яких цін на бензин чекати українцям

Після запровадження Кабінетом Міністрів державного регулювання на ринку пального, ціни на бензин в Україні визначатимуть два основні фактори - ціна на нафтопродукти на кордоні та курс національної валюти.

Про це в ефірі програмі телеканалу "Дом" розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

"3/4 нафтопродуктів завозять до України ззовні. Ці продукти купують на кордоні за долари і за євро. Потім продають за гривні. Попередньо, також буде сплачено акцизний податок, який розраховується в євро за курсом Національного банку. Тобто ми також будемо залежати від зовнішньої кон’юнктури", — пояснив експерт.

За його словами, ціна на пальне може бути нижчою, якщо ціни на кордоні підуть вниз або зміцниться гривня.

"Кожен відсоток на кордоні — це 10 коп. на заправці за 2 тижні. Кожні 10 коп. в комерційному курсі — це 7-8 коп. на заправці за 2 тижні. Залежно від того, що піднімається і що опускається. Якщо ці два фактори збігаються за вектором, то йде більше підвищення або зниження. Якщо вони різновекторні, то ціни можуть і не змінитися", — розповів Рябцев.

На його думку, нинішнє зниження вартості бензину в Україні є тимчасовим явищем.

"Зараз зовнішня кон’юнктура дуже сприяє поліпшенню настрою у автомобілістів. Тому, ймовірніше, нинішнє зниження є винятково тимчасовим явищем, пов’язаним із тим, що з продажу було вилучено велику кількість палива, так звані іменні бензини й іменне дизельне паливо. Саме це послужило тому, що в середньому ціна бензину знизилася", — сказав Рябцев.

Статьи по теме
Бензин дорожчає майже місяць: у чому причина
Бензин дорожчає майже місяць: у чому причина

Ціни на бензин та дизельне паливо в Україні за останній місяць зросли на 2-3 гривні. Така ситуація може бути пов'язана з кількома причинами.
12.04 — 150

Бензин та дизель подорожчали в Україні за останній місяць: ціни на АЗС
Бензин та дизель подорожчали в Україні за останній місяць: ціни на АЗС

Роздрібні ціни на бензин, дизельне паливо в Україні зросли у березні 2024 року приблизно на 4%. Автогаз подорожчав менше.
30.03 — 173

Україна поверне європейські норми щодо бензину для уникнення завозу російського пального
Україна поверне європейські норми щодо бензину для уникнення завозу російського пального

Міністерство енергетики підготувало проект постанови Кабінету міністрів про зміни до Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив.
21.01 — 712