Ранні овочі та фрукти вже з’явились на українських прилавках. Та, купуючи їх, варто не забувати про нітрати, надмір яких небезпечний для людського організму. В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» досвідчена дієтологиня Ольга Безугла назвала ТОП-5 лайфхаків - як швидко й ефективно нейтралізувати нітрати в городині.
За словами експертки, більша кількість нітратів зосереджується якраз у шкірці, а не у м’якоті овоча. Тож, по-перше, де б і яку городину ви не купили, за можливості, очищайте її від шкірки!
По-друге, перед вживанням завжди замочуйте овочі хвилин на 20-30 у воді з сіллю або содою! Додавайте столову ложку на літр води. А полуницю можна замочувати без солі.
«Ось таке замочування у розчині буде сприяти виведенню усіх шкідливих речовин і в тому числі нітратів із ваших овочів», - запевнила дієтологиня.
По-третє, якщо ви додаєте у салат петрушку чи кріп, то знайте, що у стеблі накопичується максимальна кількість нітратів.
«Найкорисніше у нас в листковій частині. Тому максимально зрізайте стебла петрушки чи кропу», - рекомендує Ольга Безугла.
Також лікарка радить завжди заправляти салат рослинною олією! Але не сметаною! Бо, на відміну від тваринних жирів, саме рослинні не дають нітратам перетворитись у нашому організмі на більш небезпечні сполуки - нітрозаміни.
І п’ятий секрет очищення городини від нітратів - лимон! За рахунок високого вмісту вітаміну С він зменшує вірогідність переходу у нітрозаміни.