Контракти.ua

533  —  18.05.21
У «Головній темі» дієтологиня розповіла, як знизити вміст нітратів в овочах і фруктах
У «Головній темі» дієтологиня розповіла, як знизити вміст нітратів в овочах і фруктах

Ранні овочі та фрукти вже з’явились на українських прилавках. Та, купуючи їх, варто не забувати про нітрати, надмір яких небезпечний для людського організму. В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» досвідчена дієтологиня Ольга Безугла назвала ТОП-5 лайфхаків - як швидко й ефективно нейтралізувати нітрати в городині.

За словами експертки, більша кількість нітратів зосереджується якраз у шкірці, а не у м’якоті овоча. Тож, по-перше, де б і яку городину ви не купили, за можливості, очищайте її від шкірки!

По-друге, перед вживанням завжди замочуйте овочі  хвилин на 20-30 у воді з сіллю або содою! Додавайте столову ложку на літр води. А полуницю можна замочувати без солі.

«Ось таке замочування у розчині буде сприяти виведенню усіх шкідливих речовин і в тому числі нітратів із ваших овочів», - запевнила дієтологиня.

По-третє, якщо ви додаєте у салат петрушку чи кріп, то знайте, що у стеблі накопичується максимальна кількість нітратів.

«Найкорисніше у нас в листковій частині. Тому максимально зрізайте стебла петрушки чи кропу», - рекомендує Ольга Безугла.

Також лікарка радить завжди заправляти салат рослинною олією! Але не сметаною! Бо, на відміну від тваринних жирів, саме рослинні не дають нітратам перетворитись у нашому організмі на більш небезпечні сполуки - нітрозаміни.

І п’ятий секрет очищення городини від нітратів - лимон! За рахунок високого вмісту вітаміну С він зменшує вірогідність переходу у нітрозаміни.