Контракти.ua

519  —  13.05.21
Росія прагне де-факто поглинути частину України – Євросоюз
Росія прагне де-факто поглинути частину України – Євросоюз

Росія намагається поступово поглинути частини Східної України. Для цього російська влада прагне провести незаконні вибори на окупованих територіях і роздають місцевим жителям паспорти РФ.

Про це йдеться в документі, поширеному Європейською зовнішньополітичною службою серед країн-членів ЄС, передає Bloomberg.

У документі, зазначає агентство, ЄС заявляє, що такі кроки Кремля, як організація незаконних виборів і видача паспортів місцевим жителям, "спрямовані на інтеграцію де-факто непідконтрольних уряду територій України в Росію".

За даними видання, Європейська зовнішньополітична служба підготує доповідь з цього питання.

У документі Євросоюзу представлені варіанти, які Брюссель може зробити "для підвищення стійкості України до російської агресії". Серед них: посилення підтримки української влади в боротьбі з гібридними загрозами, в тому числі протидія кіберзагрозам і дезінформації.

Також йдеться про допомогу українській програмі вакцинації від коронавірусу, "особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну та соціально-економічну кризу".

Крім того, пропонується сприяння Україні в підвищенні енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії, посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, яких видають жителям Криму та окупованих територій Донбасу.

Крім цього, планується розглянути питання про дозвіл Україні брати участь в деяких проєктах ЄС в області безпеки.

Згідно з документом, нові санкції ЄС проти Росії будуть залежати від "подальшого серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України".

Агентство посилається на ще одну внутрішню записку Євросоюзу. Вона пов'язана з проханням української влади до Брюсселя підтримати Київ у його прагненні вступити в НАТО. Відзначається, що постпреди країн ЄС в Комітеті з політики і безпеки при обговоренні цього документа 11 травня висловили різні думки. Одні в цілому підтримали це прагнення України, Інші вказали на недостатність зусиль з реалізації реформ, включаючи боротьбу з корупцією.

Статьи по теме
Україні повернути Донбас буде важче, чим Крим: Буданов пояснив важливі нюанси
Україні повернути Донбас буде важче, чим Крим: Буданов пояснив важливі нюанси

Проблема в тому, що там є безперервна лінія постачання.
18.02 — 228

Аналітики ISW пояснили, навіщо загарбники збудували на Донбасі 30-кілометровий
Аналітики ISW пояснили, навіщо загарбники збудували на Донбасі 30-кілометровий "цар-потяг"

Російські війська зібрали понад 2100 вантажних вагонів.
14.02 — 203

Котин о недопуске МАГАТЭ к реакторам ЗАЭС: россияне хотят скрыть настоящую ситуацию
Котин о недопуске МАГАТЭ к реакторам ЗАЭС: россияне хотят скрыть настоящую ситуацию

Недопуск экспертов МАГАТЭ в реакторные залы Запорожской атомной электростанции является попыткой российских захватчиков скрыть настоящую ситуацию на оккупированной станции.
05.01 — 344