Контракти.ua

488  —  11.05.21
Кабмін визнав бензин і дизель соціально значущим товаром
Кабмін визнав бензин і дизель соціально значущим товаром

Кабінет міністрів запровадив на період карантину державне регулювання цін на пальне.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", відповідна постанова №450 була ухвалена ще 29 березня, але опублікували її тільки 11 травня.

Документ вимагає від мереж АЗС попередньо, щонайменше за 20 днів, декларувати в Держспоживслужбі підняття цін на пальне, якщо воно становить 1% або більше.

Перелік соціально значущих товарів, затверджених постановою №341 від 22 квітня 2020 року, доповнено таким абзацом: "Декларування зміни роздрібних цін на бензини марки А-92 та А-95 і дизельне пальне здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни товару на 1 відсоток і більше порівняно з роздрібною ціною на момент декларування за 20 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування".

Проєкт постанови розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Згідно з ним дизельне паливо і бензини марки А-92 і А-95 були додані до переліку товарів, що мають важливе соціальне значення, і товарів протиепідемічного призначення. Цей перелік передбачає також декларування зміни роздрібних цін на продукти (гречка, молоко, макарони та ін.), деякі непродовольчі товари (рукавички, захисні маски та ін), а віднедавна - ще й на газ і електричну енергію.

Нагадаємо, що 2 квітня Кабінет міністрів та найбільші мережі АЗС підписали меморандум про створення добросовісної конкуренції на ринку нафтопродуктів, а також про задоволення потреб споживачів на період карантинних обмежень.

За даними "Інтерфакса-Україна", представники влади перед підписанням документа вели активні переговори з великими мережами АЗС, наполегливо пропонуючи їм знизити ціни на нафтопродукти, які зросли в останні місяці. Зокрема, щодо бензину А-95 їм рекомендували встановити ціну до 30 грн за літр. У результаті після підписання документа мережі скинули ціну на бензини на 0,2-1 грн/літр.

У період травневих свят роздрібні ціни на бензини вже відіграли це зниження.

Статьи по теме
Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок
Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп

Не факт, що усі відставки та призначення відбудуться саме на наступному тижні, зазначив Ярослав Железняк.
21.04 — 168

Держкомпанії зобов'язали продавати газ за пільговою ціною для виробників електроенергії
Держкомпанії зобов'язали продавати газ за пільговою ціною для виробників електроенергії

Кабінет міністрів вніс зміни до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу від 6 березня 2022 року № 222.
15.04 — 177

В Україні закуплять РЕБ для критичної інфраструктури: Кабмін ухвалив рішення
В Україні закуплять РЕБ для критичної інфраструктури: Кабмін ухвалив рішення

Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яке дозволить закупити засоби радіоелектронної боротьби для захисту об'єктів критичної інфраструктури.
13.04 — 155