Контракти.ua

546  —  11.05.21
Влада готує Концепцію нацсистеми стійкості
Влада готує Концепцію нацсистеми стійкості

В Україні завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на Форумі Україна 30. Безпека країни в Києві у вівторок, 11 травня, повідомляє прес-служба глави держави.

Зеленський назвав три найважливіші цінності для українців - безпека, свобода і справедливість. Водночас безпека - це головна умова існування держави і її незалежності, підкреслив Президент.

"Одним з головних пунктів моєї програми є безпека людини і безпека країни. Її забезпечення... покладено в основу політики національної безпеки України", - заявив Зеленський.

Він нагадав, що у вересні минулого року затвердив Стратегію національної безпеки і оборони України, в основі якої - людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недоторканність і безпека, а вищим пріоритетом держави є відновлення миру, територіальної цілісності і суверенітету України в межах міжнародно-визнаних кордонів.

Стратегія ґрунтується на трьох основних принципах: стримування, стійкість і взаємодія, на яких зосереджені зусилля і ресурси України.

"Перш за все ми продовжуємо стримувати російську агресію і нарощуємо свій бойовий потенціал. Як і будь-яка цивілізована країна, Україна не хоче війни, але для миру... вона повинна мати сильну і боєздатну армію. Адже саме вона є запорукою стабільності, гарантією спокою і того, що ні у кого не виникне думки забрати щось у нашої держави легко і без єдиного пострілу", - підкреслив Зеленський.

За його словами, серед пріоритетів Стратегії національної безпеки - посилення оборони і безпеки можливостей, міжнародна підтримка, політичний, економічний і правовий тиск на агресора.

"А головний пріоритет - це боєздатні Збройні сили України. Підготовлений військовий резерв і ефективна територіальна оборона в поєднанні з іншими органами сектору безпеки і оборони здатні захищати країну на землі, на морі, в повітрі і - що зараз дуже актуально - в кіберпросторі", - підкреслив Президент.

Він також відзначив, що дуже важливою є готовність держави і суспільства до реагування на будь-які загрози і небезпеки.

"Зараз завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО, зокрема щодо безперервності управління та надання критичних державних послуг, стійкого енергозабезпечення; дієвої реакції на неконтрольоване переміщення великої кількості осіб; стійких ресурсів забезпечення водою, продовольством; реакції на масові втрати; стійких систем цивільної комунікації та цивільного транспорту", - розповів Зеленський.

Він додав, що для досягнення всіх цих цілей Україна тісно взаємодіє з представництвом НАТО в нашій країні.

Володимир Зеленський також вкотре підкреслив, що стратегічним курсом України є набуття повноправного членства в ЄС і НАТО.

"Для цього передбачається досягти в максимально стислі терміни достатньої сумісності Збройних сил України та інших складових сектору безпеки і оборони з відповідними структурами держав Альянсу й отримати запрошення та приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО", - заявив Президент.

Він вважає, що реалізація положень Стратегії національної безпеки і оборони країни сприятиме формуванню нової системи забезпечення нацбезпеки, яка здатна захищати державний суверенітет і територіальну цілісність України.

Статьи по теме
Чи може Україна знищити Кримський міст і як це намагалися зробити раніше: відверта розмова голови СБУ
Чи може Україна знищити Кримський міст і як це намагалися зробити раніше: відверта розмова голови СБУ

За словами Малюка, РФ уже не використовує Кримський міст для постачання зброї.
27.03 — 173

Як довго Україна зможе тримати оборону без допомоги США: оцінка експерта
Як довго Україна зможе тримати оборону без допомоги США: оцінка експерта

Без військової допомоги США українська армія здатна тримати оборону на фронті як мінімум до кінця 2024 року.
27.03 — 181

Зеленський змінив секретаря РНБО
Зеленський змінив секретаря РНБО

Президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря РНБО і призначив на цю посаду Олександра Литвиненка.
26.03 — 164