Контракти.ua

2228  —  06.05.21
Статки найбагатших українців за рік зросли на 40% – Forbes
Статки найбагатших українців за рік зросли на 40% – Forbes

Сукупні статки ста найбагатших українців у 2021 році становлять 44,5 млрд доларів. За останній рік вони збільшилися на 42% (на 13,1 млрд доларів).

Про це свідчать дані рейтингу, який публікує український Forbes.

Рейтинг традиційно очолює олігарх Рінат Ахметов, статки якого за рік зросли майже втричі - з 2,8 млрд доларів до 7,6 млрд доларів.

Друге місце, у списку найбагатших українців, знову посів власник групи "Інтерпайп" Віктор Пінчук зі статками 2,5 млрд доларів (у минулому році - 1,4 млрд доларів).

На третьому місті - Костянтин Жеваго (Ferrexpo) - 2,4 млрд доларів. За рік він розбагатів більш ніж у двічі. У 2020 році він обіймав сьоме місце зі статками 1,1 млрд доларів.

Ігор Коломойський збільшив статки з 1 млрд доларів до 1,8 млрд доларів та піднявся з восьмого на четверте місце.

Геннадій Боголюбов, як і в минулому році, - на п'ятому місці. За рік його статки збільшилися з 1,2 млрд доларів до 1,7 млрд доларів.

На шостому місці Олександр і Галина Гереги ("Епіцентр") - 1,7 млрд доларів. У минулому ріці вони були на четвертому місці зі статками 1,3 млрд доларів.

П'ятий президент України Петро Порошенко опустився з третього на сьоме місце. Його статки зросли з 1,4 млрд доларів до 1,6 млрд доларів.

За даними видання, 76 учасників з першої сотні українського списку за рік збільшили свої статки. Вхідний квиток у сотню подорожчав на третину, до 125 млн доларів. За рік список оновився на 21%: 14 учасників потрапили до переліку вперше, семеро – повернулися після перерви. Серед абсолютних новачків найбільше представництво - в IT та енергетиці.

На руку найбагатшим українцям зіграло зростання котирувань ключових експортних товарів - нафти, сталі, пшениці й кукурудзи. Навесні 2021‑го зростання цін на сировинні товари лише прискорилося, створюючи непоганий зачин для збільшення статків учасників національної сотні і в 2022 році. Втім, і для несировинних активів мав місце ефект низької бази порівняння: торішні оцінки формувалися на тлі невизначеності, змішаної з панікою, зазначає видання.

Статьи по теме
Як зміняться пенсії, соціальні виплати та комунальні платежі в серпні 2022 року
Як зміняться пенсії, соціальні виплати та комунальні платежі в серпні 2022 року

Що відомо про останні важливі зміни щодо пенсій, комунальних платежів, соціальних виплат в Україні від серпня 2022 року?
02.08.22 — 1372

Гречка в Україні зникне з полиць магазинів? Експерти прогнозують ціну до 90 гривень за кг
Гречка в Україні зникне з полиць магазинів? Експерти прогнозують ціну до 90 гривень за кг

В Україні вже відчувається дефіцит гречки й ціни на найпопулярнішу крупу поповзли вгору. Зараз в супермаркетах 1 кг гречки коштує від 60 до 70 кг, і експерти прогнозують ціну ще вище.
23.05.22 — 1395

Про нашу економіку війни: працюйте, обертайте гроші! Це – ваша боротьба
Про нашу економіку війни: працюйте, обертайте гроші! Це – ваша боротьба

Роман Павлюк: Війна це дорого. Дуже і дуже. Війна в Іраку 2003-го року обійшлася американцям в 1.1 трлн доларів. Один день війни за різними оцінками обходиться росії приблизно в 20 млрд доларів. Я думаю, що не менш значуща цифра властива сьогодні й для України, і ми теж витрачаємо не менше 3-4 млрд в день. Ми всі зловтішаємося, дивлячись, як російський рубль перетворюється в "двохсотого" у прямому значенні цього слова, разом із самою економікою РФ. Але будьте певні – те саме зараз відбувається з нашою...
08.03.22 — 1881