Про вплив фастфуду на організм людини ми чули чимало інформації, проте чи вся ця смачна, практична і легкодоступна їжа є шкідливою? «Ранок з Україною» протестував таку популярну серед українців вуличну їжу. Ведучі каналу «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман розповіли, який фастфуд найнебезпечніший серед усіх, а який – можна спокійно вживати.
Фастфуд – невід’ємна частина життя українців. Шалений темп та обмаль часу змушують нас змінювати раціон. Однієї лише картоплі фрі українці з’їдають 17 тисяч кілограмів на день! А ще – десятки тисяч кілограмів бургерів і ролів.
За словами експертів, найважливіше у фастфуді – інгредієнти, які ховаються в лаваші чи булці.
«Для приготування вуличної їжі часто використовують не зовсім якісні інгредієнти з різноманітними соусами, – розповідає дієтологиня Наталія Суслова в ефірі каналу «Україна». – Якщо туди входять пересмажене м’ясо чи риба у фритюрі, особливо з засмаженою скоринкою, яка теж може спровокувати порушення в кишково-шлунковому тракті».
А ще – гастрит, виразку та жовчнокам'яну хворобу. Звісно ж – не одразу. Дієтологи застерігають – спершу з’являється важкість. А вже потім імунодефіцит, спровокований неякісним збіднілим харчуванням.
Але який фастфуд – найнебезпечніший: шаурма, рибний рол чи бургер? З’ясувала харчовий технолог Олена Сидоренко у програмі «Ранок з Україною».
За словами експерта, шаурма має складатись із звичайних інгредієнтів – без фарбників і підсилювачів смаку, а також мати відповідний аромат. А от різкий запах приховує справжній стан інгредієнтів. М’ясо має бути рівномірно обсмажене і приправлене мінімальною кількістю спецій. З соусами теж не має бути перебору. В цілому, фаурма не є шкідливим продуктом, проте слід звертати увагу на її вартість і зовнішній вигляд продавців. А ще краще обирати перевірені часом і людьми кіоски.
Рол зі смаженою рибою. У розгорнутому вигляді має бути чітко видно всі складники продукту. А про свіжість овочів і риби нічого говорити. Проте є у цьому виді вуличної їжі один величезний недолік – смажена риба.
Останнім розбираємо бургер. Це – найпростіший фастфуд. Булочка, котлета, шматок цибулі та маринованого огірка. Однак спершу слід звернути увагу на котлету, вона має бути пропечена і не засмажена. Овочі – свіжі та хрумкі, а ще в міру додані соуси. Експерти зазначають – така їжа є сприятливою для вживання.
Однак дієтологи переконують – є набагато безпечніші і навіть здорові види фастфуду. Той же бургер може цілком відповідати вимогам здорового харчування. Проте все ж він має бути домашнього приготування.
«Якщо ви використаєте цільнозернову булочку та свіжоприготовлене м’ясо, при цьому віддавши перевагу запіканню або грилю, – радить дієтологиня Наталія Суслова. – Так само і з ролом з рибою – замінити смажену рибу на запечену, приготовлену на парі чи навіть слобосолену».
Та якщо вирішили придбати фастфуд, фахівці рекомендують звертати увагу на запах – якщо спецій надто багато, краще не ризикувати. А ще на вигляд продавців – без спеціального одягу, рукавичок – є ризик отруїтися.