Контракти.ua

817  —  25.03.21
Експерти допускають всеукраїнський локдаун з наступного тижня
Експерти допускають всеукраїнський локдаун з наступного тижня

Наступного тижня у «червоній» зоні епідемічної небезпеки може опинитись понад половина регіонів України.

Як передає УНІАН, про це керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко повідомив під час презентації щотижневого аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення COVID-19.

«Для того, щоб в Україні аналізувати динаміку за захворюваністю, необхідно дивитись на динаміку за госпіталізаціями. Ми бачимо, що з цього тижня вже після стабільного зростання у 20% на тиждень кількість госпіталізацій припинила збільшуватись таким темпом і трохи сповільнюється: з 20% до 14%. Це гарний знак, але він має йти паралельно з тим, що виписки з лікарень мають продовжувати зростати з більшими темпами, наздоганяючи госпіталізації», - заявив він.

За словами Ганиченка, це поки не спостерігається, а кількість госпіталізацій продовжує на чверть переважати кількість виписок з лікарень.

«Якщо ми говоримо про завантаженість ресурсів…, то зараз вже половина COVID-ліжок з киснем та кожен п’ятий апарат ШВЛ зайняті пацієнтами. Реанімаційні ліжка зайняті на 60% по країни», - додав він.

«З сьогоднішнього дня Миколаївська і Черкаська області показали перевищення порогів для входження в «червоний» рівень епідемічної небезпеки і, очікується, що сьогодні або завтра відбудеться засідання Держкомісії з ТЕБ та НС, де буде прийнято рішення про віднесення цих регіонів в «червоний рівень» епіднебезпеки. Тобто зараз вже маємо 11 регіонів, в яких встановлений або протягом найближчих днів буде встановлений «червоний» рівень», - додав він.

За словами експерта, також необхідно запроваджувати додаткові карантинні обмеження у Вінницькій області, яка «зростає» вже досить тривалий час, і в Хмельницькій, яка почали «зростати» два-три тижні тому і вийшла на один з найвищих рівнів госпіталізацій в країні.

Аналітик також зауважив, що Рівненська, Чернігівська та Тернопільська області також незабаром можуть увійти у «червону» зону епіднебезпеки.

«Тобто вже на наступному тижні ми можемо мати більше 50% регіонів у «червоному» рівні епідемічної небезпеки. Це означає, що на наступному тижні вже очікується рішення уряду про те, чи буде перевищення 50% регіонів в «червоному» рівні для введення загальнонаціонального локдауну чи не буде», - наголосив Ганиченко.

Водночас, за його словами, в Івано-Франківській області за коефіцієнтом виявлення випадків коронавірусної хвороби та за рівнем госпіталізації ситуація дуже покращується. Проте, за словами Ганиченка, це не означає, що в цьому регіоні можна послаблювати карантин, оскільки тут досі спостерігається найбільша кількість пацієнтів з COVID-19 на 100 тисяч населення.

Статьи по теме
У Києві можуть закрити школи через грип
У Києві можуть закрити школи через грип

У Києві зростає захворюванність на грип та ГРВІ серед дітей. Тому в столиці можуть закрити школи.
06.02 — 215

В Україні скасували
В Україні скасували "ковідні" обмеження. МОЗ відповіло на найпоширеніші питання

Після скасування карантинних обмежень, COVID-сертифікати припинили бути обов'язковими під час відвідувань публічних місць.
15.07.23 — 374

В Україні скасують карантин через COVID-19 — заява МОЗ
В Україні скасують карантин через COVID-19 — заява МОЗ

Зараз міністерство здійснює внутрішній аудит.
10.05.23 — 543