Контракти.ua

1036  —  24.03.21
В ООН заявили про погіршення рівня життя на Донбасі
В ООН заявили про погіршення рівня життя на Донбасі

На тимчасово не підконтрольних Україні територіях Донбасу фіксують безліч порушень прав людини, зокрема знущання над ув'язненими, обмеження свободи слова і закриття КПВВ.

Про це заявила глава Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Матильда Боґнер в ефірі каналу Дом у середу, 24 березня.

Боґнер підкреслила, що сепаратисти не допускають Місію ООН у місця позбавлення волі і СІЗО на непідконтрольних територіях.

"Це викликає серйозну тривогу, оскільки можливість присутності незалежних спостерігачів і регулярні перевірки місць позбавлення волі - це один з основних інструментів, що дозволяють знизити рівень насильства в таких місцях. Ми не припиняємо спроб отримати потрібні дозволи і постійно звертаємося до різних органів "влади" з вимогою надати нам такий доступ, але поки що вирішення цієї проблеми немає", - сказала Боґнер.

Вона додала, що надходять повідомлення про катування людей у місцях позбавлення волі в ОРДЛО.

"Також викликають тривогу питання захисту мирного населення, що проживає вздовж лінії розмежування. З приходом пандемії коронавірусу ми відзначили, що обмеження на перехід лінії розмежування значно посилилися, а це значить, що рівень життя людей, які проживають уздовж лінії розмежування, погіршився в рази, оскільки їх позбавили права на перетин цієї лінії, права проходу і проїзду на підконтрольну територію з метою отримання послуг - банкінг, отримання пенсій, візити до родичів, отримання медичної допомоги", - пояснила глава місії.

Також в ОРДЛО через пандемію коронавірусу багато осіб втратили роботу. Боґнер відзначила й проблеми через обмеження свободи слова і свободи віросповідання.

"Нещодавно нами були зареєстровані випадки затримання блогерів - людей взяли під варту за висловлення власної думки в Інтернеті", - підсумувала Боґнер.

Статьи по теме
"Це – не пральня": путініст Охлобистін заявив, що Росія перетворила Донбас на помийку

Те, що РФ здатна приносити людям в Україні лише біль, занепад й смерті, визнає вже й російська пропаганда.
08.03 — 236

Зеленський відповів, чи погодиться на мир в обмін на втрату Криму і Донбасу
Зеленський відповів, чи погодиться на мир в обмін на втрату Криму і Донбасу

Зеленський наголосив, що Путін прагне окупувати всю територію України.
23.01 — 1352

"Згорнули без шуму і пилюки": ООН закрила розслідування вбивства азовців в Оленівці

Міністр не розуміє, для чого створювалися ці світові структури.
09.06.23 — 1048