Контракти.ua

1011  —  23.03.21
В «Головній темі» розповіли, як обрати якісне та безпечне сало
В «Головній темі» розповіли, як обрати якісне та безпечне сало

Обробка оцтом, йодована сіль, рідкий дим – у продавців сала є чимало хитрощів, аби приховати неякісний продукт. В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» лікарка-дієтолог Олена Єгорова дала поради, як не попастися на виверти продавців і «на око» відрізнити - де свіже та смачне, а де – небезпечне сало.

Перша порада від лікарки - зверніть увагу на колір і блиск. Сало має бути білим, злегка рожевим, без жодних сірих або жовтуватих відтінків. А ще - не слизьким і не липким.

«Сало, яке полежить довше, стає більш матовим. Воно не має такого блиску, а свіже блищить», - зазначила експертка.

Наступний крок - понюхайте і доторкніться до сала. За словами лікарки, якщо сало достатньо м’яке, то на нігті залишиться багато жиру.

Ще один дієвий лайфхак - проткніть шматок ножем продавця або ж сірником. Якщо він увійде легко, значить сало свіже.

Також обов’язково придивіться до шкірки - вона має бути без щетини.

А якщо продавець пропонує скуштувати сало на смак, будьте пильні! Стежте, звідки відрізають шматок. Бо це може бути не те сало, яке вам потім продадуть.

Окрім того, Олена Єгорова попереджає - у м’ясному прошарку, який вважають найсмачнішим, часто живуть небезпечні паразити та бактерії:

«Саме по собі сало не небезпечне, це 100% жир, там нічого немає. А ось якщо в салі проростають судини або є прожилки м'яса - таке сало потенційно більш ризиковане до вживання в сирому вигляді».

Тому сало з м’ясним прошарком краще підійде для запікання. А якщо вирішили спожити сирим, то перед тим, радить лікарка, краще заморозьте. Закиньте шматок на три доби до морозилки. Так вб’єте мікроби і будете впевнені у його безпечності.

Статьи по теме
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим

У четвер, 29 лютого, в Україні очікується мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вдень становитиме 6-11° тепла, на заході – до +19°.
29.02 — 463

Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою
Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою

Синоптикиня дала прогноз на початок весни в Україні.
27.02 — 352

Кому категорично не можна їсти сало: яка оптимальна порція
Кому категорично не можна їсти сало: яка оптимальна порція

Сало - це дуже корисний та улюблений багатьма українцями продукт, але є люди, яким його їсти не можна.
23.02 — 287