Контракти.ua

807  —  16.03.21
Степанов назвав умову відмови від AstraZeneca
Степанов назвав умову відмови від AstraZeneca

Україна відмовиться від використання вакцин від коронавірусу CoviShield компанії AstraZeneca, якщо буде офіційно підтверджений зв'язок між тромбозом і вакцинацією.

Про це у вівторок, 16 березня, в ефірі телеканалу Україна 24 заявив глава МОЗ Максим Степанов.

За його словами, зараз немає підстав відмовлятися від вакцини, оскільки на 17 мільйонів вакцинованих у світі було зафіксовано 37 випадків тромбозів.

"На сьогодні немає жодного підтвердження зв'язку між вакцинацією і тромбозом. Є дослідження, які проводять європейський регулятор і ВООЗ, але ніякого підтвердження поки немає. Є люди, у яких тромбоз, незалежно від вакцинації. Я вважаю, що потрібно дочекатися медичних досліджень і вже потім робити висновки", - сказав він.

Міністр запевнив, що в Україні випадків тромбозу після щеплення не було. "У нас зафіксовано 362 побічні реакції. Це легкі реакції, тільки двоє вимагали відходу медпрацівників нетривалий час. Ніяких тромбозів у нас зафіксовано не було", - сказав Степанов.

Він додав, що користь від вакцинації від коронавірусу все ж "перевищує будь-які реакції і побічні ефекти".

Саме такої позиції дотримується Європейське агентство з лікарських засобів.

"На цей момент немає свідчень того, що вакцина AstraZeneca є причиною утворення тромбів. Такі інциденти трапляються рідко взагалі, а кількість випадків подібних симптомів серед щеплених не перевищує кількість випадків серед населення в цілому. Тому, поки триває розслідування, EMA зберігає переконаність у тому, що переваги від використання препарату переважують ризики", - заявила глава регулятора Емер Кук.

Статьи по теме
МОЗ починає перевірку ВЛК у Києві через зростання кількості скарг: документ
МОЗ починає перевірку ВЛК у Києві через зростання кількості скарг: документ

За словами Віктора Ляшка, більшість скарг стосується, зокрема, недотримання єЧерги, відсутності базових умов для комфортного проходження ВЛК, неоптимізованих маршрутів.
05.03 — 244

Хто з інвалідів в Україні потребує стороннього догляду: роз’яснення МОЗ
Хто з інвалідів в Україні потребує стороннього догляду: роз’яснення МОЗ

Не всі інваліди потребують в Україні стороннього догляду. Для цього має бути вагома підстава - висновок медико-соціальної експертної або лікарсько-консультативної комісії, в залежності від стану здоров'я та групи інвалідності.
11.02 — 310

Військові можуть оскаржити висновки ВЛК: у МОЗ розповіли про два способи
Військові можуть оскаржити висновки ВЛК: у МОЗ розповіли про два способи

Українські військовослужбовці мають право оскаржити висновки ВЛК у разі того, якщо рішення комісії не відображає його реального стану здоров'я.
21.11.23 — 1337