Контракти.ua

1075  —  12.03.21
В ОП створили раду із захисту ветеранів
В ОП створили раду із захисту ветеранів

Президент Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основних свобод осіб, які брали участь у захисті України.

У п'ятницю, 12 березня, він підписав відповідний указ, повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Рішення про створення цього дорадчого органу було прийнято Володимиром Зеленським з урахуванням соціальної напруги і запиту суспільства на доступ до справедливості та об'єктивного розгляду кримінальних проваджень та судових рішень у справах захисників України", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з відповідним проханням до Зеленського зверталися правозахисники спільно з нардепами.

Голова Консультативної ради Олена Вербицька зауважила, що орган при Офісі Президента створюється для відстоювання прав людей, які захищали Україну.

"Деякі з них стали жертвами недосконалого українського законодавства - сотні добровольців опинилися за ґратами і були засуджені за військові злочини за законами мирного часу. Зараз відомі приклади судових розглядів, коли за виконання службових обов'язків людину намагалися засудити до більш ніж 10 років ув'язнення", - розповіла Вербицька.

За її словами, тривалий час з початку збройної агресії на сході України і анексії Криму не були враховані деякі обставини і не прийняті відповідні закони, які давали б можливість захистити права військовослужбовців і добровольців, які брали участь у захисті України.

У таких справах є обставини, які вимагають додаткового аналізу, більш глибокого вивчення, і саме для цього створюється Консультативна рада, зауважила Олена Вербицька.

До складу ради входитимуть народні депутати України, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники і громадські діячі. Буде можливість залучати також урядові та неурядові організації, в тому числі міжнародні, для отримання допомоги і консультацій.

Статьи по теме
Саміт миру перенесли на грудень? Що каже Офіс президента
Саміт миру перенесли на грудень? Що каже Офіс президента

Саміт миру не має прив'язки до конкретної дати. Наразі йде робота над базовими позиціями в тематичних групах.
11.10 — 505

У Кабміні та ОП очікуються кадрові перестановки, - джерела
У Кабміні та ОП очікуються кадрові перестановки, - джерела

Цього тижня очікуються численні кадрові перестановки у Кабінеті Міністрів. Ротації можливі й у Офісі президента.
03.09 — 2401

Україна потребує допомоги партнерів для збільшення темпів виробництва зброї великої дальності, – Єрмак
Україна потребує допомоги партнерів для збільшення темпів виробництва зброї великої дальності, – Єрмак

Під час візиту до США у складі української делегації на чолі з віцепремʼєр-міністеркою – міністеркою економіки України Юлією Свириденко керівник Офісу президента Андрій Єрмак зустрівся з американськими військовими та безпековими експертами.
01.09 — 669