Контракти.ua

1011  —  12.03.21
В ОП створили раду із захисту ветеранів
В ОП створили раду із захисту ветеранів

Президент Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основних свобод осіб, які брали участь у захисті України.

У п'ятницю, 12 березня, він підписав відповідний указ, повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Рішення про створення цього дорадчого органу було прийнято Володимиром Зеленським з урахуванням соціальної напруги і запиту суспільства на доступ до справедливості та об'єктивного розгляду кримінальних проваджень та судових рішень у справах захисників України", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з відповідним проханням до Зеленського зверталися правозахисники спільно з нардепами.

Голова Консультативної ради Олена Вербицька зауважила, що орган при Офісі Президента створюється для відстоювання прав людей, які захищали Україну.

"Деякі з них стали жертвами недосконалого українського законодавства - сотні добровольців опинилися за ґратами і були засуджені за військові злочини за законами мирного часу. Зараз відомі приклади судових розглядів, коли за виконання службових обов'язків людину намагалися засудити до більш ніж 10 років ув'язнення", - розповіла Вербицька.

За її словами, тривалий час з початку збройної агресії на сході України і анексії Криму не були враховані деякі обставини і не прийняті відповідні закони, які давали б можливість захистити права військовослужбовців і добровольців, які брали участь у захисті України.

У таких справах є обставини, які вимагають додаткового аналізу, більш глибокого вивчення, і саме для цього створюється Консультативна рада, зауважила Олена Вербицька.

До складу ради входитимуть народні депутати України, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники і громадські діячі. Буде можливість залучати також урядові та неурядові організації, в тому числі міжнародні, для отримання допомоги і консультацій.

Статьи по теме
До будівництва фортифікаційних споруд залучені усі області України, – Олексій Кулеба
До будівництва фортифікаційних споруд залучені усі області України, – Олексій Кулеба

До будівництва фортифікаційних споруд у прифронтових  та прикордонних областях залучені усі регіони України. Бригади з тилових областей допомагають будувати лінію оборони та військові інженерно-технічі споруди, облаштовувати системи загороджень тощо.
19.02 — 287

Ветерани становитимуть майже третину керівництва військкоматів до кінця року, - Міноборони
Ветерани становитимуть майже третину керівництва військкоматів до кінця року, - Міноборони

До кінця року майже третину керівного складу всіх військкоматів планують замінити на ветеранів.
02.08.23 — 913

Чому Офіс президента був
Чому Офіс президента був "сліпим" перед вторгненням Росії 24 лютого: Буданов пояснив

Головний розвідник країни пояснив, чому на Банковій довго заперечували підготовку РФ до вторгнення.
29.05.23 — 2651