Контракти.ua

1017  —  04.03.21
Прогноз весняної хвилі COVID-19 в Україні: буде важко, і ось чому
Прогноз весняної хвилі COVID-19 в Україні: буде важко, і ось чому

Володимир Галицький, лікар-науковець: Ще минулої осені, коли ще тільки розгоралась осіння хвиля COVID-19, ми вже остаточно ідентифікували молекулярну основу хвилеподібного перебігу епідемії та знали, коли осіння хвиля спаде, та коли точно і чому саме тоді почнеться весняна хвиля.

Ми ще восени передбачали, що весняна хвиля почнеться наприкінці зими / на початку весни і буде характеризуватись значно вищою захворюваністю, значно більшою кількістю важких випадків та значно вищою летальністю, аніж осіння хвиля.

В основі весняної хвилі лежить сезонна (весняна) гіперекспресія вірусного рецептора ACE2 – його кількість різко зростає на поверхні клітин епітелію альвеол легень. По-перше, це різко підвищує сприйнятливість – для гарантованої зустрічі віріона (вірусної часточки) з рецептором стає потрібна у сотні разів менша кількість віріонів.

По-друге, для зараження відразу усього об’єму легень теж достатньо меншої кількості віріонів. По третє, стає можливим суперрозповсюдження – з великої площі сприйнятливого і зараженого епітелію виділяється величезна кількість нових віріонів, причому у вигляді аерозолю. По-четверте, ураження виключає з газообміну відразу велику частину легеневої тканини. По-п’яте, масивне вірусне ураження легень може спричинити вивільнення великої кількості медіаторів запалення – цитокіновий шторм. Тобто, під час весняної хвилі легенева тканина стає основним об’єктом ураження у організмі (що не виключає й інших ускладнень). І тому весною COVID-19 має інший, важчий перебіг, аніж восени.

Весняна хвиля COVID-19 в Україні буде тривати до середини травня. Пік – початок квітня. Щоденна кількість нових випадків на піку – 40 тисяч (скільки буде підтверджено – а інакше випадок не реєструється – залежить від можливостей системи охорони здоров’я і лабораторних потужностей, які й сьогодні дуже обмежені). Щоденна кількість смертей на піку – 1000 і вище, особливо якщо можливості системи охорони здоров’я будуть вичерпані.

Уникайте поїздок у громадському транспорті, спортзалів (ви ж розумієте, що при інтенсивному диханні вірусних часточок виділяється в багато разів більше, у замкнутому приміщенні вони зависнуть надовго, а імовірність вдихнути заразу більша настільки, наскільки більший об’єм зараженого повітря пройде через ваші легені?), кафе/барів/пабів (ви ж там будете змушені зняти маску, щоб з’їсти/випити?) контактів, без яких можна обійтися, носіть респіратори FFP3 і окуляри. Вакцинуйтесь при можливості.

Вимога до влади – негайно вжити усіх можливих протиепідемічних заходів. Дорого? За все треба платити, у даному разі – за десятиліття неуваги до науки і медицини, за десятиліття потурання розкраданню бюджетних коштів, внаслідок чого їх завжди не вистачало на розвиток вітчизняної науки і вітчизняних технологій (і в результаті Україна не може навіть виготовляти вакцини та вивчати збудників захворювань), нарешті, за бездіяльність (імітацію бурхливої діяльності) протягом минулого року.

Автор: Володимир Галицький

Статьи по теме
Кінець шокує українців і росіян: Портников спрогнозував, коли може закінчитися війна
Кінець шокує українців і росіян: Портников спрогнозував, коли може закінчитися війна

Портников вважає, що українці повинні адаптуватись до війни
22.11.23 — 715

Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов
Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов

Андрей Волянский, доктор медицинских наук: Объявление ВООЗ о завершении пандемии 5 мая выглядело, как для меня, несколько запоздалым. Год назад, когда летальность клинических вариантов линейки Омикрон резко упала до 0,5% и ниже а переболела за короткий срок значительная часть населения Земли - основные критерии пандемии – тяжесть и всеобщая восприимчивость потеряли место быть.
08.05.23 — 533

Прогноз щодо війни від радника Залужного:
Прогноз щодо війни від радника Залужного: "Україна сподівається на коротку, але готується до тривалої"

Райс вважає, що Україна зможе відвоювати всі свої території і повернутися до кордонів 1991 року.
24.03.23 — 666