Контракти.ua

597  —  25.02.21
З'явилися деталі бесіди Зеленського і Столтенберга
З'явилися деталі бесіди Зеленського і Столтенберга

У ході телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у четвер, 25 лютого, були обговорені актуальні питання реалізації євроатлантичного курсу України і можливості поглиблення практичного співробітництва з Альянсом.

Про це повідомляє прес-служба ОП.
Сторони позитивно оцінили співпрацю між Україною і НАТО в подоланні пандемії COVID-19. Президент подякував за рішення придбати медичне обладнання для України з цільового фонду Альянсу. Генсек НАТО позитивно відзначив внесок України, зокрема авіакомпанії Антонов, у поставку медичної допомоги.
"Україна готова і надалі взаємодіяти з Альянсом у стратегічні авіаційні перевезення в рамках програми НАТО SALIS (Strategic Airlift International Solution)", - зазначив Зеленський.
Він зазначив, що Україна продовжує євроатлантичні реформи і відповідну модернізацію сектору безпеки та оборони, а також залишається відданою посилення верховенства права та викорінення корупції.
Столтенберг позитивно відзначив прогрес у багатьох питаннях і зосередженість України на продовженні реформування оборонного сектора. Зеленський додав, що Україна налаштована на реформування антикорупційного сектора і впровадження актуальної судової реформи.
Було відзначено пріоритетність розвитку України в статусі партнера з розширеними можливостями нових форм співпраці з НАТО.
"На сьогодні найбільш актуальним для України є питання перспективи отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Радий чути, що двері НАТО для України відчинені. Спасибі, що ви особисто і члени Альянсу підтримують нас у бажанні досягти членства в НАТО. Наша найближча мета - ПДЧ. Ми серйозно ставимося до реформ, оскільки це - перш за все, зміцнення нашого оборонного сектора", - сказав президент.
Столтенберг зазначив, що законопроект про реформування СБУ, який зараз перебуває в парламенті, допоможе прискорити рух до євроатлантичного шляху.
Президент України наголосив на актуальності взаємодії з НАТО для забезпечення безпеки в Чорному морі. Він висловився на підтримку розширення масштабів діяльності Альянсу в Чорноморському регіоні і зазначив, що Україна зацікавлена ​​у збільшенні присутності сил країн - членів НАТО в Чорному морі.
Генсек Альянсу зауважив, що НАТО докладатиме зусиль до збільшення присутності в Чорному морі, і вже почав це робити. Він зазначив, що і НАТО, і країни - члени Альянсу на двосторонній основі повинні посилити свою допомогу в підготовці Збройних сил України. Він також зазначив, що Альянс думатиме, як посилити підтримку військових сил України в рамках нинішнього комплексного пакету допомоги.
Зеленський запросив Столтенберга взяти участь в урочистих заходах з нагоди 30-річчя незалежності України і в саміті Кримської платформи в серпні цього року.
Статьи по теме
Зеленський назвав найбільшу трагедію війни РФ проти України
Зеленський назвав найбільшу трагедію війни РФ проти України

Україна потребує невідкладного озброєння, щоб покращити становище на фронті.
вчера, 20:37 — 164

Зеленський відвідає Сінгапур для участі у конференції з безпеки, - Reuters
Зеленський відвідає Сінгапур для участі у конференції з безпеки, - Reuters

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у безпековій конференції "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі цими вихідними.
31.05 — 244

Росія збирає нове наступальне угруповання – Зеленський
Росія збирає нове наступальне угруповання – Зеленський

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія збирає наступальне угруповання біля Сумської області.
26.05 — 228