Контракти.ua

1352  —  25.02.21
Мамка з парламенту і кілер за 100 тисяч: у Києві підприємець Петренко намагається відібрати бізнес партнерки
Мамка з парламенту і кілер за 100 тисяч: у Києві підприємець Петренко намагається відібрати бізнес партнерки

Переслідування, погрози, цькування у медіа і навіть замах на вбивство – аферист і шахрай Микола Петренко, відомий у певних колах як Колька-порожняк, не цурається найбрудніших методів, аби «віджати» у Людмили Русаліної її законну частку у бізнесі, який жінка створила й веде вже кілька десятків років.

Після того, як справа вийшла у публічну площину, Петренко продовжив цькування вже з використанням силових структур і криміналітету. І все це – попри наявні рішення ДБР і суду на користь пані Людмили.

Ми вже неодноразово повідомляли про відверто рейдерські дії Миколи Петренка, який за будь-яку ціну намагається відібрати у президентки групи компаній «Петрус», меценатки Людмили Русаліної частку в бізнесі, що належить їй за правом. При цьому, як розповідає пані Людмила, аферист не гребує відверто брудними методами.

Нагадаємо, що передувало цій історії. Першу компанію Людмила Володимирівна створила з колишнім чоловіком Костянтином Русаліним ще у 1990 році, працюючи до цього у першому міжнародному об’єднанні України «Укрімпекс» при Кабінеті Міністрів, де й були напрацьовані контакти, які згодом були реалізовані у приватному бізнесі.

У 1988 році в житті сестри пані Людмили, Олени Колеснікової, з’явився юний пройдисвіт і шахрай Микола Петренко, який тоді працював вантажником у столичному магазині меблів. Бувши на 10 років молодшим за Олену й маючи певний аферистичний досвід зваблення жінок, Колька-порожняк домігся розлучення Олени з чоловіком Олександром та одружився з нею.

А вже 1992 року, спостерігаючи за успішним розвитком підприємств пані Русаліної та розуміючи, що цю справу підтримує батько Людмили й Олени – впливовий учений, академік, депутат Верховної Ради – новоспечений родич-альфонс запропонував створити спільний бізнес, переконавши дружину просити про це батька.

Таким чином, у 1992 році й з’явилося СП, яке протягом десятиліть успішно функціонувало на українському ринку, аж поки влітку 2017 року Петренко, спільно з посіпаками Віктором і Віталієм Гринюками та Володимиром Гаркушиним не вирішили відібрати у пані Русаліної її частку у спільному бізнесі.

За наявною у пані Людмили інформацією, для реалізації підступного задуму спільники розглядали два варіанти дій. Першим з них було примусове поміщення жінки до психіатричного закладу. Цей варіант шахрайське тріо не посоромилося запропонувати повнолітнім дітям Русаліної та її матері. До речі, у пані Людмили п’ятеро дітей, двоє з яких – ще малі. Однак у відповідь аферисти отримали категоричну відмову від обурених такою зухвалою пропозицією родичів.

Тож переконавшись у неможливості реалізації варіанту з божевільнею, змовники почали готувати фізичне усунення Русаліної. Для цього Петренко і Ко активно розшукували кілера, який погодився б за 100 тисяч доларів ліквідувати незговірливу бізнес-леді.

Русаліна заявила, що Петренко й Гаркушин намагались організувати її вбивство Фото: СтопКор

Після того, як про цей зухвалий задум стало відомо пані Людмилі, вона ініціювала серйозну розмову з бізнес-партнером. У ході зустрічі Петренко особисто підтвердив злочинні плани й дії, проте заявив, що начебто не сприймав їх усерйоз, і висловив готовність разом із Русаліною інформувати про це правоохоронні органи.

Після цього адвокат Петренка подав заяву до Генпрокуратури, а згодом сам Петренко спільно з Русаліною написали заяви до Головного слідчого управління МВС. Проте, як виявилося пізніше, з боку  афериста це було просто замилюванням очей. Адже сам Колька-порожняк тим часом робив усе, аби справу у ГСУ спустили на гальмах.

Петренко підтвердив факт організації замовного вбивства Фото: скріншот

Зауважимо, що в межах порушеної кримінальної справи одному з поплічників пана Миколи, Володимиру Гаркушину, висунули підозру у скоєнні злочину – погрози вбивством. Наразі він офіційно перебуває в міжнародному розшуку, хоча місце його перебування – відоме. Проте ані щодо самого Петренка, ані щодо Гринюків у ГСУ не проводили жодних слідчих дій, так само як і дій з розшуку потенційного найманого вбивці. І попри численні звернення пані Людмили та її адвокатів до МВС з цього приводу, справа практично не зрушила з мертвої точки.

Понад те, ані публічний розголос цієї історії, ані невдача як із психлікарнею, так і з замовним вбивством, не змусили Петренка й подільників відмовитися від жаги наживи. Заручившись допомогою однопартійця-нардепа Григорія Мамки, Колька-порожняк перейшов до наступних кроків із захоплення бізнесу.

Зауважимо, депутат-опозиціонер Мамка має неабиякий досвід роботи і зв’язки у силових структурах: з 2000 до 2016 року він працював на посадах слідчого, начальника відділення, начальника управління і закінчив проходження служби на посаді заступника начальника Головного слідчого управління МВС України. А 2015-го не пройшов атестацію та був звільнений з посади заступника керівника ГСУ Нацполіції, проте зумів поновитися за рішенням суду.

Нардеп Григорій Мамка Фото: ОПЗЖ

Пан Мамка також є фігурантом кількох гучних корупційних та етичних скандалів, зокрема експерти Центру протидії корупції виявили у докторській дисертації парламентаря плагіат.

Отже, за допомоги товариша-нардепа та під його особистим контролем, за інформацією з інсайдерських джерел, Петренко ініціював у ДБР порушення нової справи. У ній, зокрема, йшлося про замовне вбивство Петренка, яке нібито готувалося на Домінікані і до якого буцімто причетна Людмила Русаліна. Матеріали у цій справі були сфальсифіковані – ймовірно, за безпосередньою вказівкою Петренка та його покровителя Мамки.

На початку 2020 року бізнес-вумен вчергове зустрілася з партнером у присутності адвоката Олени Фролової. У ході розмови Петренко не заперечував, що за замовними справами проти Русаліної дійсно стоїть саме він, а допомагають йому нардеп Мамка і «кишеньковий» слідчий Бюро – Дмитро Сухина. Він також запропонував закрити кримінальну справу в обмін на повний вихід пані Людмили з бізнесу та передав їй відповідні документи на підпис у присутності адвоката.

Понад те, прямо під час зустрічі, близько 2-ої години ночі, Петренко зателефонував Сухині, увімкнувши гучний зв’язок, і наказав слідчому наступного ж дня привезти матеріали справи до нього в офіс для подальших вказівок.

Нагадаємо, цю інформацію пані Русаліна та її адвокат оприлюднили 9 липня під час круглого столу на тему «Бізнес під прицілом: чому українському бізнесу дедалі частіше загрожує небезпека?», що відбувся у пресцентрі «Стоп корупції». Під час круглого столу жінки показали аудіозапис розмови з Миколою Петренком, яка підтвердила, що він перебуває зі слідчим у непроцесуальних стосунках та фактично керує його діями.

Понад те, в рамках замовної кримінальної справи слідчий Сухина вів за бізнес-вумен стеження в рамках негласних слідчих дій. З цього приводу пані Людмила та її адвокат зверталися до ДБР та Офісу Генпрокурора. Крім того, пані Русаліна, разом з іншими підприємцями, які потерпають від тиску рейдерів і вимагачів, підписала спільне звернення до голови держави Володимира Зеленського з проханням захистити бізнес від злочинців.

Як стало відомо згодом, служба внутрішньої безпеки ДБР відсторонила слідчого Сухину від ведення кримінальної справи щодо Русаліної. А згодом у Бюро, за відсутністю складу злочину, закрили й саму сфальсифіковану справу. Правомочність закриття, своєю чергою, підтвердив суд.

ДБР закрило сфальсифіковане кримінальне провадження Фото: скріншот

Понад те, за наявною з певних джерел інформацією, слідчого-корупціонера звільнили з лав Державного бюро розслідувань.

Здавалося б, цей кейс із ДБР можна було розглядати як маленьку перемогу чесного бізнесу у боротьбі зі вседозволеністю рейдерів-аферистів. Якби не одне «але»: головний організатор багаторічного цькування й залякування пані Русаліної вчергове вийшов сухим з води і ніщо не заважає йому планувати подальші злочинні дії.

Зокрема, під «дахом» покровителя-нардепа, Петренко у липні 2020 року він ініціював початок у МВС  нового кримінального провадження – під символічним номером 666. А також ще кількох справ, про які ми детальніше розповімо у наступних публікаціях.

У МВС розпочали нове кримінальне провадження Фото: скріншот

Слід зауважити, що, за наявною інформацією, Петренко вже понад рік веде активні перемовини не лише з силовими структурами (ймовірно, за посередництва Григорія Мамки, якому нібито обіцяні 25% від «навару»), а й із представниками кримінальних кіл. При цьому Колька-порожняк наліво й направо роздає розписки-«меморандуми», обіцяючи «віддячити» за підтримку частками в бізнесі, і вже «наобіцяв» різним людям понад 200% від вартості підприємства. А оскільки знайомі з Петренком вже давно зрозуміли, що це – чистої води «розвод», останній активно поглядає у бік країни-агресора.

Зокрема, за інформацією від людей з орбіти «бізнесмена», останні кілька місяців Петренко активно спілкується з московським криміналітетом, декларуючи своєму оточенню, що відтепер він – «під Севою Могілевичем».

З огляду на нові факти й обставини цієї резонансної історії, «СтопКор» продовжить пильно стежити за подальшим перебігом подій. Про всі дії правоохоронців і про деталі перемовин шахрая Петренка з криміналітетом щодо силового «віджиму» частки у бізнесі, а також про подробиці гальмування розслідування справи про замах на замовне вбивство Русаліної й справ про розкрадання коштів Петренком, ми об’єктивно поінформуємо громадськість у наступних статтях.

Автор: Олег Гончар

Источник: Антикор

Статьи по теме
Аеропорт в Україні можуть відкрити вже цього року: який саме і від чого це залежить
Аеропорт в Україні можуть відкрити вже цього року: який саме і від чого це залежить

В Україні після новин про перемовини з авіаційними регуляторами в США та ЄС знову пожвавились розмови про відкриття одного з аеропортів. Експерти називають три можливі варіанти (Львів, Ужгород та Київ), розповідають про візити комісій, які регулярно інспектують стан летовища.
20.03 — 477

Збільшення цін на цемент: що вплинуло на виробництво автоклавного газобетону
Збільшення цін на цемент: що вплинуло на виробництво автоклавного газобетону

Російська агресія принесла на територію України чимало руйнувань: для відновлення зруйнованих житлових будинків, заводів, транспортних розвʼязок нашій державі доведеться витратити десятки мільйонів тонн чистого цементу. Проте, на жаль, за передбаченнями та оцінками експертів галузі, імовірно, для післявоєнної відбудови такої кількості будматеріалу нашій країні не вистачатиме.
28.02 — 623

Made in Ukraine: датська компанія виготовлятиме в Україні систему керування вікнами для експорту в понад 70 країн
Made in Ukraine: датська компанія виготовлятиме в Україні систему керування вікнами для експорту в понад 70 країн

Датський виробник мансардних вікон VELUX Group розпочав в Україні виготовлення системи управління для електрокерованих вікон, штор та ролетів власного бренду. Новий продукт VELUX Touch вироблятиметься на потужностях американського виробника електроніки Jabil в Закарпатській області.
26.04.23 — 795