Контракти.ua

663  —  24.02.21
Німецька Wintershall Dea зупинила фінансування "Північного потоку-2"
Німецька Wintershall Dea зупинила фінансування

Німецька компанія Wintershall Dea завершила інвестиції в проєкт "Північний потік-2". У звіті компанії за четвертий квартал і 2020 рік зазначається, що подальше фінансування не планується.

Про це повідомила ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, яка у "Нафтогазі" відповідає за суди з "Газпромом" і Російською Федерацією.

"Перша «ластівка» від учасників консорціуму «Північного потоку-2»: німецька компанія з видобутку природного газу і сирої нафти Wintershall Dea, яка є однією із п’яти учасників проекту, заявила про завершення фінансування ПП2 через санкції США. Компанія вклала у проект 730 млн євро, про що йдеться у її річному звіті. Подальші виплати не плануються", - зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що у липні 2020 року польський антимонопольний регулятор UOKiK офіційно оштрафував "Газпром" за ненадання інформації щодо будівництва ПП2 на суму близько 57 млн доларів. Пізніше, у жовтні, UOKiK наклав загальний штраф на учасниць проекту в розмірі 100 млн доларів, а на "Газпром" - в розмірі 7,6 млрд доларів, зобов’язавши припинити контракти з фінансування "Північного потоку-2".

"А все чому? Бо у 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, шість компаній-учасників консорціуму «Північний потік-1» уклали ниизку угод про фінансування «Північного потоку-2». Сьогодні ринок газу розвивається дуже активно. Інвестиції за останні роки в інші трубопроводи, термінали для імпорту LNG та інтерконектори в Європі вже забезпечили достатньо поставок для задоволення енергетичних потреб Європи. Економічної доцільності у ПП2, як би не було шкода визнавати Кремлю, немає", - написала Зеркаль.

"Чекаємо рішення інших учасників консорціуму. Пора виходити", - додала вона.

Статьи по теме
Стало відомо, коли Німеччина повністю відмовиться від вугілля та нафти з РФ
Стало відомо, коли Німеччина повністю відмовиться від вугілля та нафти з РФ

У Німеччині озвучили терміни відмови від російських енергоносіїв.
14.07.22 — 556

Киев и Берлин работают над упрощением условий въезда украинских заробитчан - посол
Киев и Берлин работают над упрощением условий въезда украинских заробитчан - посол

Украина и Германия сейчас интенсивно работают над упрощением условий легального въезда и трудоустройства в ФРГ для украинских трудовых мигрантов.
18.02.21 — 747

"Северный поток-2" не влияет на поставки газа через Украину, - Минэнерго РФ

Запуск газопровода "Северный поток-2" не повлияет на поставки российского газа через Украину. Договоренности с украинской стороной будут действовать как минимум до 2024 года.
14.10.20 — 640