Контракти.ua

556  —  18.02.21
У НАБУ звинуватили Кабмін у спробі знищити відомство
У НАБУ звинуватили Кабмін у спробі знищити відомство

У Національному антикорупційному бюро України вбачають в урядовому законопроєкті щодо зміни статусу бюро спробу знищити незалежність органу.

Проєкт закону «відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності», заявили в бюро.

За даними НАБУ, документ містить кілька суперечливих змін, які позбавлять антикорупційне відомство реальної можливості протидіяти та викривати топкорупцію в Україні:

  • «Контрольний пакет» голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує Кабмін, який, окрім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, поданого донорами. Однак остаточне рішення — за Кабміном, вищу ланку якого становлять особи, підслідні НАБУ.
  • Остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту діяльності НАБУ також повністю віддається Кабміну.
  • Зміна статусу НАБУ — з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом — тягне за собою питання вирішення трудових взаємин зі співробітниками НАБУ, яких відібрано за результатами відкритого конкурсу. З огляду на реалії останнього часу, є ймовірність, що реорганізацію можуть використати як привід для зміни кадрового складу.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України.

Законопроєктом передбачається дострокове припинення повноваження Ситника. У разі прийняття закону обов’язки директора бюро виконуватиме перший заступник до моменту призначення нового директора НАБУ.

Статьи по теме
НАБУ та САП викрили дві злочинні групи, які заволоділи 117 млн гривень
НАБУ та САП викрили дві злочинні групи, які заволоділи 117 млн гривень "Укрзалізниці"

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили дві організовані групи на заволодінні коштами АТ "Укрзалізниця" при закупівлі кабельно-провідникової продукції.
15.03 — 264

Хто в Україні відповідає за корупцію. Або чому у Зеленського вирішили не грати на полі НАБУ
Хто в Україні відповідає за корупцію. Або чому у Зеленського вирішили не грати на полі НАБУ

Українці та західні партнери під час війни чекають від влади активної боротьби з корупцією. На Банковій, бажаючи мати тут більше контролю, запропонували прирівняти корупцію до держзради і цим передати СБУ від НАБУ справи топ-хабарників.
14.09.23 — 543

В Україні спростили набуття статусу учасника бойових дій
В Україні спростили набуття статусу учасника бойових дій

Уряд України вирішив зменшити кількість документів, які необхідно подати для набуття статусу учасника бойових дій.
23.08.23 — 389