Контракти.ua

630  —  27.01.21
Кабмін пропонує нове обчислення прожиткового мінімуму
Кабмін пропонує нове обчислення прожиткового мінімуму

Кабінет Міністрів схвалив проєкти законів щодо запровадження в Україні нової сучасної методології обчислення прожиткового мінімуму.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в середу, 27 січня, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні на засіданні Мінсоцполітики вносить ряд законопроєктів, які спрямовані на виконання указу Президента Володимира Зеленського та програми діяльності уряду щодо запровадження в Україні нової сучасної методології обчислення прожиткового мінімуму», - сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна, презентуючи проєкти законів.

За її словами, Мінсоцполітики опрацювало всі пропозиції разом із комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, і вони відображені у законопроєктах.

«Ми пропонуємо запровадити в Україні нову методологію формування прожиткового мінімуму, ми визначаємо сферу прожиткового мінімуму. Ми кажемо, що прожитковий мінімум - це має бути вартісна величина для визначення основних соціальних потреб людини на мінімальному рівні. Тобто прожитковий мінімум буде визначатися і застосовуватися виключно для визначення основних соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходу. Це власне так, як визначено в Конституції України. Це в нас мінімальна заробітна плата, це мінімальна пенсія за віком, це державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та інші види державної соціальної допомоги, які є основним джерелом доходів людини», - розповіла Лазебна. Вона додала, що Мінсоцполітики разом з іншими міністерствами провели масштабний аудит законодавства на предмет зростання величини прожиткового мінімуму.

«На сьогодні в українському законодавстві прожитковий мінімум є розрахунковою величиною для визначення не тільки розміру соціальних виплат: це і штрафи, це і збори, і платежі, і стягнення. Майже 180 норм передбачають використання прожиткового мінімуму в таких кодексах, як Кримінальний, Господарський, Адміністративний», - зазначила міністр.

Лазебна уточнила, що «це у два рази перевищує кількість тих норм, які регулюють питання соціальних виплат».

«Тому ми пропонуємо для розрахунку запровадити в законопроєктах базові величини для розрахунку таких виплат і зборів. Якщо буде прийнятий такий законопроєкт, буде базова величина для соціальних виплат для дітей, базова величина для соціальних виплат населення, пропонується встановити базову величину для грошових платежів і стягнень, базова величина для адміністративних зборів. Всі ці базові величини і будуть відповідати тим розмірам, які вони сьогодні є, але , принаймні, це буде структурована і чітка політика», - вважає міністр соцполітики.

Лазебна зауважила, що «ці законодавчі зміни є першим кроком для того, щоб навести порядок у системі застосування прожиткового мінімуму в Україні».

«Але другим кроком уряд і Верховна Рада будуть визначати етапність досягнення основних соціальних стандартів до реального прожиткового мінімуму з урахуванням, безумовно, економічних можливостей держави», - додала міністр.

В Україні станом на 1 січня 2021 року прожитковий мінімум становить 2189 грн; з 1 липня 2021 року прожитковий мінімум зросте до 2294 грн, а з 1 грудня 2021 - до 2393 грн.

Статьи по теме
Немає доцільності. Мінфін виключає дефолт за внутрішніми боргами
Немає доцільності. Мінфін виключає дефолт за внутрішніми боргами

На сьогодні українська влада не бачить доцільності оголошувати дефолт за внутрішніми боргами.
03.08.22 — 676

Ті, хто захищає, і ті, хто працює на захист: Зеленський - про нову економічну доктрину
Ті, хто захищає, і ті, хто працює на захист: Зеленський - про нову економічну доктрину

Зеленський запевнив, що в Україні більше не буде тіньової частини економічного життя.
11.06.22 — 756

Уряд України розробляє грантову програму для підтримки малого і середнього бізнесу
Уряд України розробляє грантову програму для підтримки малого і середнього бізнесу

На доручення президента України уряд розробляє грантову програму підтримки малого й середнього бізнесу.
07.06.22 — 640