Контракти.ua

1036  —  13.10.20
5 питань від президента Зеленського: небезпечні ігри в референдум. Огляд думок
5 питань від президента Зеленського: небезпечні ігри в референдум. Огляд думок

Президент Зеленський оголосив про проведення 25 жовтня під час місцевих виборів всенародного опитування. В експертних колах вже заявили, що таке опитування сумнівне з точки зору законодавства, адже цього не передбачають ні українські закони, ні Конституція, проведення опитування у день голосування суперечить ще й Виборчому кодексу. В Офісі президента згодом пояснили, що мова йде про опитування, яке, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків. Огляд думок.

Юрий Романенко, политолог

По поводу референдума Зеленского. Каждая власть в Украине к годовщине Майдана напоминает своими бессмысленными и идиотскими шагами, что эта власть временна.

Евгений Кузьменко, журналист

Посмотрел обращение Президента Зеленского.

Выглядит это так: давай, на выборах я задам тебе 5 вопросов, но какие - пока не скажу, а то неинтересно будет! Но мы их снова сделаем, этих старых политиков!

Ладно, у меня тоже есть 5 вопросов. И я готов не только задать их немедленно, но и ответить прямо сейчас.

№1. Кто меняет правила игры по ходу игры? Ответ: жулики.

№2. Кто залихватски-доверительно обращается к совершенно постороннему человеку на "ты" - и при том безальтернативно ожидает взаимности? Ответ: гопники.

№3. Кто любую инициативу норовит перевести во флеш-моб с подмигиванием? Ответ: массовики-затейники.

№4. Кто использует одни и те же слоганы по энному разу? Ответ: люди, у которых закончились идеи.

№5. Кто пытается внушить собеседнику чувство собственной значимости - и при том играет с ним в обмолвки, намеки и недоговоренности? Ответ: манипуляторы.

Где-то так.

Игорь Тышкевич, политолог

Шесть вопросов президенту Зеленскому или опасные игры в опросы граждан.

Президент Украины анонсировал “национальный опрос” граждан. Будет, если верить его словам — 5 вопросов. Без их оглашения. Просто пять вопросов «на важные вопросы». При этом президент Украины ссылался на опыт «совместного написания предвыборной программы». Из логики изложения следует, что надо вновь спросить всех. Президент говорит, что будет так, как «решишь ты».

Но чуть позже сайт офиса президента уточнил, что данная инициатива — всенародный опрос, который не является референдумом и не несёт прямых юридических последствий.

Хорошо, но в таком случае у меня есть в ответ шесть, возможно, неприятных, вопросов.

1. Президент говорит «будет так как решишь ты». Его офис - «результаты не будут иметь прямых юридических последствий». Интересно, как можно сделать в соответствии с мнением граждан (если опрос будет) без прямых юридических последствий.

2. Институт референдума, с его нормами, процедурами, временем на агитацию граждан либо просто знакомство с повесткой создаётся именно для того, чтобы решения были обдуманными, чтобы была конкуренция мнений. Ведь наивно полагать, что рядовой гражданин на профессиональном уровне разбирается и в экономике и в военно сфере и в области конституционного права либо юриспруденции. Президент говорит, что намерен задать 5 важных вопросов — то есть он сам не уверен в ответах. При этом он игнорирует время на подготовку, конкуренцию мнений, предлагая «с ходу» дать ответ на важные вопросы, ответ на которые требует анализа и взвешенного мнения. Ведь, согласитесь, не собирается же он спрашивать граждан о своём меню на завтрак (хотя это тоже может показаться важным)

3. Местные выборы финансируются за счёт бюджета. В законодательстве Украины не прописан такой механизм как «всенародный опрос». Возникает логичный вопрос — за чьи средства будет проходить это действо. Ведь если это не выборы, если это не референдум (закон о нём ещё не принят) — то законна ли работа с бюллетенями членов избирательных комиссий? Да и законна ли печать самих опросных листов?

4. Если это будет проходить в режиме социологического опроса, аналогичного экзит полам, то кто, какая компания будет его проводить, где гарантия достоверности результатов? И почему результаты социологии должны влиять на политику президента — такого ведь в законодательстве нет.

6. Президент ссылается на свою предвыборную программу, которая «написана народом». Прекрасно — она создана и люди за неё проголосовали на выборах. То есть верифицировали свой выбор установленным законодательством способом. Президент уже реализовал свою программу и не знает что делать дальше — ведь под каждым пунктом можно поставить галочку «сделано»?

5. Учитывая проблемы по перечисленным выше пяти пунктам, оценивал ли президент, его окружение, политические результаты сего действа? Не взорвёт ли это ситуацию в стране и не станет ли ещё одной линией гражданского конфликта?

И, наконец, самое главное. Таки опросы, как и референдумы рекомендательного характера являются весьма опасной штукой. Чуть севернее Украины находится страна Беларусь. Там политический кризис. Президент Украины обращал внимание на важность демократических процедур.

Думаю, что ему будет полезно узнать об одном факте из новейшей истории Беларуси. В 1996 году, когда рейтинг господина Лукашенко падал, в парламенте собрали подписи за начало процедуры импичмента, в Беларуси был организован референдум. После долгих переговоров он стал референдумом «рекомендательного характера». Лукашенко победил. И принялся немедленно реализовывать (как он это понимал) результаты в жизнь. Так в Беларуси родился авторитарный режим.

Опасную тропинку выбрал господин Зеленский. Очень надеюсь, что у него хватит выдержки, характера, здравого разума, чтобы не повторить путь Александра Григорьевича Лукашенко.

Марина Данилюк-Ярмолаєва, журналіст

Зеленський писатиме листа на дєрєвню дєдушке. Зібрався проводити всенародне опитування на 25 жовтня. Хтозна про що. За дуже низької явки. За коронавірусу. В дикому бажанні замирити с Расієй. Які питання — невідомо.

Спробую допомогти президенту.

1. Хто я?

2. Я не лох?

3. Посадити Вовка?

4. Звільнити Єрмака?

5. Піти геть?

Оголошення «референдумів» за 12 днів до 25.10 — дуже небезпечно. Так можна доібатись до референдумів на туалетному папері за кримським і донецьким сценаріями.

Зоя Ярош, юрист

Президент України сьогодні оголосив, що 25 жовтня буде проведено «опитування» громадян, разом із місцевими виборами. Ані питання, ані навіть їх направлення не відомі наразі.

Слід зазначити, що така форма волевиявлення, як опитування, чинним законодавством не передбачена.

Разом з тим, за ст. 69 Конституції України народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії.

{Офіційне тлумачення положень статті 69 див. в Рішенні Конституційного Суду № 6-рп/2008 від 16.04.2008}

Цитата з вказаного рішення: «Конституційне закріплення влади народу зумовлює необхідність запровадження певних механізмів її реалізації. Як встановлено в частині другій статті 5 Конституції України, народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Це засадниче положення конкретизується приписом статті 69 Конституції України про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Референдум - один із способів реалізації влади шляхом голосування виборчого корпусу або його визначеної частини.

Референдум, як і інші форми безпосередньої демократії, не повинен застосовуватися сам по собі або тільки у зв'язку з конституційною фіксацією принципу народного суверенітету. Безпосередня демократія і представницька демократія є важливими об'єктами конституційного регулювання і мають бути легальними способами та засобами реалізації влади. Тому сфера їх застосування та інші параметри встановлюються Конституцією та законами України.

Правове регулювання порядку здійснення безпосередньої демократії, зокрема референдуму, спрямоване на те, щоб поєднати ці форми із способами та засобами, які характеризують представницьку демократію, взаємодоповнити їх, але не зробити конфліктними з можливою підміною парламенту референдумом (чи навпаки).»

Закон про референдум наразі в Україні відсутній, був прийнятий лише в першому читанні. Також не вдалось протягти надання ЦВК повноважень щодо проведення опитувань.

Що зробив Президент України? Він маніпулює і застосовує відомий прийом «як не в двері, так у вікно»

Цей прийом відкрив Роберт Чалдіні, який несподівано сам став об'єктом маніпулювання, причому з боку малолітнього «професіонала поступливості». Маленький хлопчик, який зустрівся вченому, допоміг йому розлучитися з декількома доларами, усучивши натомість непотрібний тому шоколад. Прийом впливу, використаний юним маніпулятором, Чалдіні і його колеги назвали технікою «не в двері, так у вікно» та проводили дослідження на різних групах людей протягом кількох років. Техніка «не в двері, так у вікно» здійснюється наступним чином: спочатку людину просять виконати якесь надзвичайне, обтяжливе для нього прохання, і після того, як він відмовиться його задовольнити, його просять про більш скромному послугу. Як правило, друге, знижене прохання особа виконати погоджується. Зрозуміло, що цю мету і переслідують «професіонали поступливості». Чалдіні вважає, що поступливість, демонстрована після зменшення прохання, пояснюється тим, що людина сприймає її як поступку і тому робить крок назустріч прохачеві, щоб не виглядати в його, та й у власних очах черствим і невдячним. Інакше кажучи, на поступку він відповідає взаємністю і теж поступається. Ще однією причиною поступливості в даному випадку, на думку Чалдіні, є «принцип контрасту». Значно зменшена прохання виглядає зовсім дріб'язково на тлі первісного, завищеного.

Отже,дія прийомів «не в двері, так у вікно» пояснюється трьома причинами: 1) впливом норм соціальної взаємності; 2) принципом контрасту сприйняття; 3) помилкою людей щодо вибірковості, поваги і симпатії на їхню адресу з боку агента впливу.

Бридко, коли порушення закону і маніпулювання здійснюється на державному рівні.

Олексій Давиденко, підприємець

На виборчій дільниці я задам тобі 5 простих питань про те що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в Інтернеті:

1. Коля Велюр це піздець чи ок?

2. Брат Єрмака це корупція чи ок?

3. Нічні тьорки з олігархами це треш чи ок?

4. Хто з мене кращий: актор чи президент?

5. Мені піти?

Що думаєш ТИ?

Євген Магда, політолог

Схоже, преЗЕдент хоче виграти конкурс капітанів у власних громадян

Сергій Стуканов, громадський діяч

Отже, що ми маємо: влада вирішила провести "опитування", результати якого в кращому разі матимуть значення соціологічного опитування (насправді навіть такого не матимуть, бо питання до вибірки, хто і як організовує, хто рахує?). Але: використати ці результати у владі планують так, наче провели референдум і отримали волю народу. Тобто спробують ухвалювати волюнтаристські рішення, наче спираючись на волю народу і легітимізуючи ним свої рішення. Оманливе враження, що референдум відбувся, створюється завдяки проведенню у день виборів на дільницях.

Найбільша небезпека ховається в змісті питань. Щось підказує, що там обов'язково буде про Донбас. А ми ж розуміємо, що від формулювання питання майже на 100% залежить відповідь громадян. "Ви підтримуєте прямі переговори з ОРДЛО задля встановлення миру?" і "Як ви ставитеся до переговорів з незаконними представниками самопроголошених організацій на окупованих Росією територіях Донбасу?" - це дві великі різниці, як кажуть в Одесі. Про це дуже добре знають соціологи, і простір для маніпуляцій є величезний.

Таке опитування не повинно відбутися, бо стане міною в суспільному житті України.

Леонид Швец, журналист

- Ты! - Жопой нюхаешь цветы!

Эта детская дразнилка тут же приходит в голову, когда слышишь обращение президента к гражданам на "ты". Понятно, что Зеленский пытается таким образом обыграть дурацкий слоган, который "слуги" используют на местных выборах: "Зажопинск - это ты!". Но как-то сходу хочется послать.

И вот эта дешевая пауза: дескать, вопросы "всенародного опроса" узнаете позже. Вова, ты (мы же на ты, выходит) должен бы знать, что твоя нынешняя должность требует от тебя делать все, чтобы убирать любую общественную неопределенность в и без того крайне неопределенной ситуации, а не нагнетать ее дешевыми приемами из арсенала продавцов галантерейных товаров. Вы (множественное число) там совсем на Банковой еб..улись.

Из какого ковидного фонда бабки на "секретный" опрос и юридический статус этого опроса - отдельная тема.

Ірина Костюченко, копірайтер

Зауважте, "МИ задамо ТОБІ 5 важливих питань". Хтось уже обурився щодо "тицяння", і це дійсно хамство. Але як щодо загадкового "ми"?

Олександр Черненко, громадський діяч

Президент хоче задати виборцям на виборчій дільниці 5 питань...

Але, оскільки всі ми президенти, то я хочу задати Зеленському всього одне питання:

Якого хріна?

Ви вибори спочатку нормально проведіть, а потім питання будете задавати. Люди зараз повально відмовляються працювати в комісіях.

У нас підрахунок голосів тривати тиждень буде. Це якщо корона не всіх покосить.

Які, до біса, питання?

Якою нормою Виборчого Кодексу це опитування регламентується? Вони, звичайно, хотіли протягнути зміни в кодекс, але навіть монобільшість не захотіла брати на себе відповідальність за цей бєзпрєдел.

Нагадаю, що Вибочий Кодекс чітко каже хто, що і коли має робити на виборчій дільниці. Все, що законодавством не передбачене, можна вважати порушенням закону і звертатися до поліції.

Будь-які опитувальники, які опиняться у виборчих скриньках, можна вважати сторонніми предметами і окремо пакувати, навіть не рахуючи.

Якщо таке опитування будуть проводити за межами дільниць, то хотілося б знати: на якій підставі і за які кошти.

Цікаво було б почути оцінку профільних українських організацій та міжнародних спостерігачів на всі ці ініціативи.

Ну і ЦВК мала б сказати своє вагоме слово. Зрештою, саме комісія може виявитись крайньою.

Усім очевидно, що все це опитування - банальна технологія, щоб привести свого виборця на дільниці і таким чином хоч трохи покращити провальний результат слуг. Не допоможе.

Дрібні наперсточники з комплексом Наполеона.

Сергей Фурса, инвестбанкир

За 12 дней до выборов Зеленский решил устроить референдум 25 октября. За 12 дней. Вот это стратегическое мышление.

Хочет президент обсудить с народом, используя предвыборных слоган партии «слуга народа» (совершенно случайное совпадение), какие-то 5 вопросов. Какие, кстати, еще не сказали. Может не придумали еще.

Интересно, бюллетени за свои деньги напечатает Зеленский? Потому что нет ни одной законной причины, чтобы на это тратились деньги налогоплательщиков.

И что это вообще такое? Теперь любой из нас может объявить, что он хочет обсудить 5 разных вопросов? И вынести их на этот псевдореферендум? У всех же есть такие вопросы. Особенно у таксистов. Ведь каждый из нас президент.

Продолжаем играть в Венесуэлу. Там тоже полное народовластие, в обход парламента менялись законы. И народ эмоционально выбирал себе экономическую политику, разрушая институты. Результат известен. И это логично. Потому что демократия – это институты.

Верной дорогой идете, товарищи.

И да, как и в Венесуэле, главное чтобы без влияние проклятых империалистов.

Буде так, як вирішиш ти

- Скільки урану потрібно для стабільної ядерної реакції

- Яка доза знеболювального потрібна для операції на серці

- Яка монетарна політика потрібна для стабільного економічного розвитку

- Як перекласти китайською «дайте гроші, будь-ласка».

- Скільки металу потрібно для будівництва нового мосту через Дніпро

- Як допомагає будівництво доріг у боротьбі з пандемією

- Який склад на матч має виставити тренер збірної з футболу

- Хто такий Єрмак

Тільки Ти важливий. Тільки Ти маєш вирішити все це. Тільки Ти.

Сергій Руденко, журналіст

Президент-тизер

Зеленський і його команда мають унікальну здатність: із посмішкою на вустах стріляти собі у ногу. Щоразу. Методично. Добираючи все більший калібр.

От, здається, що заважало Зеленському в одному відео пояснити, що саме він хоче зробити 25 жовтня на дільницях? Які питання він хоче поставити виборцям? Для чого хоче це зробити? До чого ця інтрига із п'ятьма запитаннями?

Країна за останні 6 років пережила 3 псевдореферендуми на Донбасі і в Криму. Ціну за ці псевдорефендуми ми заплатили дуже високу.

Для чого Зеленський знову веде нас до псевдорефендуму?

Щоб що? Щоб почути людей?

Подай у відставку, оголоси дочасні президентські вибори і отримаєш реакцію людей.

Піди у інфекційну лікарню - послухай хворих на COVID-19.

Сходи до черги пенсіонерів, які вишикувались біля Ощадбанку, аби заплатити комуналку.

Запроси на розмову ветеранів і тих, хто нині на фронті.

Чуваче, реальне життя - не кіно.

Нам не потрібен тизер.

Не знаєш, як керувати країною? Поступись місцем іншим. У тебе ще є час підготуватись до новорічних корпоративів.

Антон Ходза, блогер

П'ять запитань від президента:

- Я ж не лох?

- Баба да?

- Вийдеш звідси, розбійнику?

- Як вийти з групи у вайбері?

- Подивились вже фільм Зємлянє?

Насправді 25 жовтня треба поставити лише одне питання, а не п'ять.

І не українцям, а Зеленському.

"Сам підеш?"

Віктор Слінчак, журналіст

Поки Зеленський ще не озвучив свої п‘ять запитань, які він хоче задати в день проведення місцевих виборів, у мене виникло не менше запитань.

Перше. За чий рахунок буде зроблено цей «опитувальник»?

Друге. Хто рахуватиме ці голоси? Якщо члени ДВК, то чи будуть їм доплачувати за цю роботу?

Третє. Які наслідки подібного опитування передбачає Офіс Президента?

Четверте. Чому це оголошення відбувається за 12 днів до виборів?

П‘яте. Чи не хоче подібними ініціативами ОП перетворити українців на лохів?

Перше питання, яке озвучить завтра Зеленський, стосуватиметься легалізації марихуани в Україні. Це не фейк, якщо ви так спочатку подумали. В ОП намагаються затягнути молодь на дільниці.

Дмитро Сіманський, блогер

1. Коли будуть розірвані усі відносини з росією?

2. Коли буде приватизована ДУСя?

3. Коли відбудеться справжня пенсійна реформа?

4. Коли в країні з'явиться судочинство і правоохоронні органи?

5. Коли ми навчимося жити красиво?

Дмитро Золотухін, громадський діяч

5питань

1. Кофє ідьош піть?

2. Хто вбив Еріку?

3. Червоне чи біле?

4. Чий Крим?

5. Я ж не лох?

Доки нікому не відомо, які саме п'ять питань будуть задавати, я пропоную усім охочим написати під хештегом #5питань - ті питання, які турбують саме вас! Допоможемо ЦВК правильно сформулювати питання для плебісциту.

Андрей Плахонин, блогер

Судя по тому, что каждый из вопросов президентского опроса, который Банковая в последний момент решила провести совместно с местными выборами, будет озвучен в формате видеоролика, Зеленский, на самом деле, намеревается задать украинцам пять ответов.

Олексій Мустафін, продюсер

Судячи з коментарів, Зеленського слухали неуважно. Він озвучив навіть не п'ять, а шість запитань:

1. Що ми обговорюємо на вулиці?

2. Що ми обговорюємо на кухні?

3. Що ми обговорюємо в інтернеті?

4. Про що сперечаємося з друзями?

5. Про що сперечаємося з батьками?

6. (Резервне, бо він сказав "або") Про що сперечаємося з таксистами?

Гадаю, що 6 зрештою поставити не наважиться. Значна кількість виборців не їздить у таксі, або їде мовчки

Спочатку хотіли запитати про Крим, але вирішили, що краще про коноплю... Фантастично!!

Эдуард Рубин, ученый и бизнесмен

Сети взорвались от того, что президент хочет задать 5 вопросов. И сразу все забыли об интервью BBC.

Вспомнил анекдот на эту тему:

Муж и жена переходят улицу в неположенном месте и их останавливает сержант. "С вас штраф 200 грн"

Муж спрашивает: " Простите, а героев Украины вы тоже штрафуете?"

Сержант смилостивился: "Ну ладно папаша идите и больше не нарушайте."

Они отходят в сторону и жена спрашивает: - Дорогой, когда ты стал героем?"

- Нет, а что нельзя спросить?"

Что завтра мы услышим, чтобы забыть об опросе.

 

 

 

Статьи по теме
Строковики вже не потрібні, тому Генштаб попросив їх звільнити, - Залужний
Строковики вже не потрібні, тому Генштаб попросив їх звільнити, - Залужний

Генштаб Збройних сил України звернувся до Міністерства оборони з проханням звільнити строковиків, оскільки зараз вони вже не потрібні.
27.12.23 — 2080

Зеленського попросили ветувати закон про е-декларування. Петиція набрала підписи
Зеленського попросили ветувати закон про е-декларування. Петиція набрала підписи

До президента Володимира Зеленського звернулися з проханням накласти вето на законопроеєкт №9534. Вимагають повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій.
07.09.23 — 1642

Стало відомо, які країни допомагають Росії проводити псевдореферендуми
Стало відомо, які країни допомагають Росії проводити псевдореферендуми

Іноземні "спостерігачі" допомагають Путіну проводити так звані "референдуми".
26.09.22 — 1546