Мітетеї - традиційна страва молдавської та румунської кухні. За виглядом вони нагадують маленькі ковбаски без оболонки. Готуються з яловичого і баранячого м'яса з додаванням бульйону, часнику, чорного перцю, чебрецю, солі. Подаються до столу добре підрум'яненими і ще гарячими.
В традиційному рецепті мітетеї смажаться на гратарі, такій товстій залізна решітка, розташована над розпеченим деревним вугіллям з твердих листяних порід дерев (бука, горіха, кизилу). Але і в домашніх умовах можна приготувати мітетеї, на пательні чи на грилі.
1. М'ясо помити і обсушити, розрізати на шматочки. Потім двічі пропустити через м'ясорубку.
2. Часник очистити і дрібно нарізати.
3. У фарш додати дрібку соди, 2 ст. ложки крохмалю і подрібнений часник. Добре перемішати.
4. Посолити і поперчити за смаком. Перемішати.
5. Поступово додаючи молоко, замісити фарш. Відбити його, загорнути в плівку і поставити в холодильник на пару годин.
6. Сформувати з фаршу невеликі ковбаски, товщиною близько 2,5 см і довжиною приблизно 6-7 см. Розігріти сковороду, налити рослинне масло. Викласти мітитеї в гаряче масло.
7. Обсмажити мітитеї на швидкому вогні з усіх боків до рум'яної скоринки. Паралельно закип'ятити чайник.
8. Викласти ковбаски в казанок.
9. Лук очистити, помити і нарізати півкільцями.
10. Викласти зверху на мітитеї цибулю, перець горошком і лавровий лист.
11. Залити ковбаски окропом, воду посолити за смаком. Закрити кришкою. Поставити мітитеї в духовку на середню полицю на 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Подавати гарячі мітетеї з будь-яким гарниром.