Контракти.ua

839  —  30.12.19
Сильна чи слабка гривня – що краще? Пояснення від міністра економіки
Сильна чи слабка гривня – що краще? Пояснення від міністра економіки

Тимофій Милованов: Пояснення дня. Вічний конфлікт між експортерами і громадянами. Що хочуть експортери? Девальвації курсу гривні. А що вигідно більшості громадян? Посилення курсу гривні, або ревальвація. Чому?

Якщо рахувати в доларах, то все стає зрозуміло. Експортери хочуть платити меншу зарплату в доларах, а співробітники (громадяни України) – отримувати більшу зарплату в доларах. Тому експортери виграють від девальвації, а громадяни України програють.

Більш розлого, логіка експортерів така. Ціна, яку вони отримують за товар, визначається на світових ринках. А їхні витрати діляться на дві частини. Перша частина так само залежить від цін на світових ринках. Це вартість енергії, імпортного обладнання і навіть таких товарів, як руда. Бо ціна руди в Україні залежить від ціни руди в світі. Друга частина витрат – це по суті вартість працівників та інфраструктури в Україні (суди, підключення до мереж, дороги, залізниця, потри). Девальвація гривні збільшує конкурентоспроможність та прибуток експортерів. За рахунок відносного зменшення другої частини витрат – на працю та інфраструктуру. Дійсно, якщо прибуток в доларах, і частина витрат прив’язана до долара, то девальвація гривні зменшує в доларах витрати на працю та інфраструктуру і збільшує прибуток.

Але та сама девальвація долара підвищує вартість імпортних товарів для людей. І зарплата, яку отримують працівники експортера, стає меншою в доларовому еквіваленті.

Автор: Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, доцент економіки

Статьи по теме
Яким буде курс долара наприкінці 2024 року: прогноз експертів
Яким буде курс долара наприкінці 2024 року: прогноз експертів

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар.
25.04 — 177

МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року
МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме.
17.04 — 219

Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара
Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро.
26.03 — 260