Контракти.ua

923  —  09.04.19
6 ключових тез з виступу Порошенка, які важливо запам’ятати Зеленському: принципи, на яких будується довіра в суспільстві
6 ключових тез з виступу Порошенка, які важливо запам’ятати Зеленському: принципи, на яких будується довіра в суспільстві

З таких висновків гарно б було починати діяти роки три тому хоча б, бо зараз без відрубаних рук ефект не той. Але багато хто піддав критиці вчорашній виступ президента, а я вважаю це важливим з історичної точки зору визнанням деяких помилок.


Нарешті, Порошенко визнав, на словах як мінімум, що для довіри у суспільстві його треба з’єднувати, а не ділити на лояльних та нелояльних, спиратися на громадянське суспільство, а не опонувати йому. Ці думки-маркери треба усвідомити та зробити висновки усім іншим політичним лідерам. Усвідомити треба за результатами першого туру й те, що без вчинків та дій довіра не з’явиться, бо слова, навіть найкращі, в наш час швидко знецінюються.
1. "Розколює виборча кампанія, яка намагається створити штучні образи, які зіштовхують людей. І це точно не український інтерес. 21 квітня вибори закінчиться. Все буде добре. Ми нікому не дамо розколоти країну. Друзі, перша позиція – ми маємо зберегти Україну".
2. "Ми всі громадяни України. Абсолютна більшість з нас любить Україну понад усе. І захистити Україну від руїни, ні в якому разі не послабити нашу державу для того, щоб ми могли продовжити той історичний шлях повернення України в родину європейських народів – це теж наше спільне завдання".
3. "Ми маємо змінити кадрову політику. Ми маємо продемонструвати набагато більшу відкритість, діалог – починаючи з громадського суспільства і активістів, і завершуючи розумінням проблем простого громадянина. І вжити низку заходів, які б допомогли людям знайти ті відповіді, які їх задовольняють. І саме це було те, що в першу чергу я почув як висновок з першого туру виборів".
4. "Перша помилка – це є комунікаційна. Стратегічна комунікація була повністю зруйнована. Рішення приймалися кулуарно, а навіть якщо вони були абсолютно правильні, вони не викликали довіри в суспільства. Бо треба було навчитися в нових умовах. Це те, що нас теж відрізняє від Росії – ти маєш переконати суспільство, і це буде правило наступних п'ять роки. І зміна стратегічної комунікації: коли ти поясниш, коли ти врахуєш зауваження громадських активістів – це точно буде працювати краще. Я визнав цю помилку".
5. "І друга помилка – помилка в кадровій політиці. Дійсно, не помиляється той, хто нічого не робить. Але були очевидні помилки в призначенні тих чи інших прізвищ. Я не буду називати вам прізвища. Але хочу наголосити наступне – ніяких бізнес-партнерів, ніяких близьких людей Петром Порошенком більше призначено не буде поки він є Президентом, в тому числі під час другого терміну".
6. "Мені не цікаве спілкування щодо дебатів по формі. Я вважаю, що дебати – це є ключовий елемент демократії. Не може 45-мільйонна країна "купувати кота в мішку" – голосувати за віртуальну людину, яку вона бачить лише по телебаченню, з фільмів. Ви маєте право поставити питання і на них отримати відповідь. Ви маєте право почути, а які позиції цього кандидата по ключовим аспектам існування держави: безпека, зовнішня політика, права і свободи громадян, економіка, боротьба з корупцією, боротьба з олігархами".
Автор: Юрій Бутусов, журналіст

Статьи по теме
Експерт пояснив, чому Порошенко не довіряють понад 75% українців
Експерт пояснив, чому Порошенко не довіряють понад 75% українців

Причини недовіри 75,7% українців до лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка сформувалися не за один день та мають під собою вагоме підґрунтя.
12.01 — 708

Безугла, Арестович чи Порошенко: кому українці більше не вірять (опитування)
Безугла, Арестович чи Порошенко: кому українці більше не вірять (опитування)

За даними соціологічного дослідження, рівень довіри українців до більшості політиків, посадовців та громадських діячів залишається невисоким.
28.12.23 — 1008

Зеленський, Залужний, Кличко і Порошенко: що між ними відбувається і яку загрозу це несе Україні — FT
Зеленський, Залужний, Кличко і Порошенко: що між ними відбувається і яку загрозу це несе Україні — FT

Аналітики видання Financial Times спробували розібратися, що відбувається між владою та опозицією.
07.12.23 — 708