Контракти.ua

6397  —  10.01.19
Домінація у Чорному морі? Що означає захід одного з найкращих бойових кораблів росіян
Домінація у Чорному морі? Що означає захід одного з найкращих бойових кораблів росіян

Богдан Яременко, дипломат: Між іншим, фрегат російського Північного флоту "Сєвєраморск", який вчора увійшов в Чорне море, був до 90-х років "маршалом Буденним", "маршалом Жуковим", а потім навіть "Сімферополем". Дечому у росіян можна вчитися – як змінювати інформаційний контекст.


Після кризи 25 листопада українське суспільство "заведене" військово-морською темою, а тому сьогодні ЗМІ цікавляться, що би це могло означати? Чому Андрій Клименко (головний редактор сайту BlackSeaNews, експерт ГО "Майдан закордонних справ" - ред.)  звернув на це увагу?
Перш за все, проходами військовими суднами різних країн Чорноморських проток Андрій займається давно. Задовго до початку війни. Він не один, є кілька фотографів і навіть присвячених цьому спеціалізованих інтернет-ресурсів. Тому часом інформація про прохід кимось чогось це лише інформація. Але війна, криза в Керченській протоці, заклики України збільшити присутність кораблів держав членів НАТО в Чорному морі – все це створює чіткий контекст.
Як Андрій і написав "Сєвєраморск" є одним з найкращих бойових кораблів росіян. Він постійно в походах, на навчаннях і тд. У свій нинішній похід "Сєвеєраморск" вийшов ще в липні минулого року.
Що намислили російські стратеги – ми можемо лише здогадуватися. Але цих здогадок може бути кілька.
Захід корабля є частиною "робочої програми". Він давно у плаванні і можуть існувати якогось роду технічні причини зайти в найближчу військово-морську базу для вирішення питань, які не можуть бути вирішеними поза територією Росії. Ну, там якийсь ремонт, часткова зміна екіпажу, поповнення запасів чогось, часткове переоснащення і т.д.
Але навіть якщо демонстративності в діях росіян за їх задумом не було, ситуація виглядає трохи інакше.
Впродовж останніх тижнів кораблі держав НАТО в Чорному морі були і є. Звичайно ж, ці візити є відповіддю на розширення російської агресії. Але НАТівці лише демонструють свою присутність, інтерес, вивчають можливий театр воєнних дій. Клас їх кораблів є радше сигналом "я не здамся без бою", ніж провокацією цієї битви.
Росіяни відповідають чітко: ми готові до подальшої ескалації. Ми теж маємо чим розширювати свою присутність. І наші наміри більш рішучі, ніж у НАТО: ми готові до бою, і маємо чим вести цей бій.
Думаю, що "Сєвєраморск" підтверджує висновок "Майдану закордонних справ", що для Росії принципово закріпити повну військову домінацію в чорноморському басейні, вона готується до подальшої конфронтації та ескалації.
Звичайно, такі жести робляться, перш за все, в сторону НАТО: зважте, хлопці, наскільки далеко ви готові зайти, і чи здатні ви з огляду на наявну політичну волю і ресурси зайти далі за нас? Така російська логіка поведінки цілком сприймалась президентом Обамою, який був переконаний, що США не повинні втягуватися у збройний конфлікт в Україні, бо США має менше за Росію ресурсів, які готова вкласти в цю ситуацію.
Є це сигналом і для наших гарячих голів, які готові повторити спробу проходу через Керченську протоку кораблями ВМСУ. В період новорічних і різдвяних свят блокада Азовського моря відбувалась переважно через кліматичні причини. Росіяни просять не розслаблятися. Все лише починається.
Ми це знаємо. Але чи готові?
Автор: Богдан Яременко, голова ГО "Майдан закордонних справ"

Статьи по теме
В якому стані зараз перебуває російський Чорноморський флот після атак ЗСУ: в ГУР пояснили
В якому стані зараз перебуває російський Чорноморський флот після атак ЗСУ: в ГУР пояснили

Російський Чорноморський флот вже значно менш боєздатний, його активність помітно зменшилася.
27.03 — 348

Атака на
Атака на "Ямал", "Азов", "Івана Хурса" та "Костянтина Ольшанського": всі подробиці удару ЗСУ по флоту РФ

Російські кораблі зазнали атаки 24 березня у тимчасово окупованому Криму.
27.03 — 232

Чорноморський флот РФ йде на дно: подробиці операції з ураження кораблів
Чорноморський флот РФ йде на дно: подробиці операції з ураження кораблів "Ямал" та "Азов"

ЗСУ провели чергову успішну операцію в Криму по ураженню Чорноморського флоту РФ.
26.03 — 533