Контракти.ua

1060  —  17.04.18
Чи допоможе Вселенський Патріархат Порошенку об’єднати українське православ’я
Чи допоможе Вселенський Патріархат Порошенку об’єднати українське православ’я

Богдан Яременко, дипломат: Хороший піар. Я про спробу Порошенка "об’єднати українське православ’я". Проблема існує, вона гостра, і розмови про те, що "політики не мають втручатися в справи церковні" – не більше, ніж політичний інфантилізм або погано приховані спроби залишити все, як є в інтересах Москви.


Усі Церкви творили живі люди. І кожна церква є творінням рук людей.
І подолання розколу в українському православ’ї, як і сам розкол – це не справа Церкви, а результат дій людей, політиків (як і перехід свого часу Київської митрополії з-під підпорядкування Константинополя в підпорядкування Москви).
Але проблема об’єднання українського православ’я це не лише проблема Української православної церкви Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви.
Це прекрасно, що президент Порошенко знову поговорив зі Вселенським Патріархом (в 2012 році особисто знайомив міністра економіки Порошенка з Патріархом Варфоломієм і сподіваюсь, що Петро Олексійович виконав публічно дану того вечора обіцянку підтримати Вселенський Патріархат матеріально). Добре, що заручився підтримкою-листами-зверненнями представників двох згаданих вище Церков.
Але спроба викреслити, винести за дужки процесу Українську православну церкву Московського патріархату не подолає розкол у православ’ї.
І якщо Петро Олексійович не зрозумів до кінця позицію Вселенського Патріархату, то спробую пояснити: ВП хоче подолати розкол, а не зафіксувати його якісь нові лінії. Так, для того, щоб тема томосу (рішення про надання статусу автокефалії) набула для Константинополя (Священного Синоду Вселенського Патріархату) реального значення і звучання, дійсно нас спонукають оформити відповідне прохання і від православної спільноти, і від державної влади.
Верховна Рада вже висловлювала свою позицію. Сенсу робити ще якісь звернення я не бачу з однієї простої причини – для Вселенського Патріархату окремих звернень частини (але не всіх) православних церков України буде недостатньо.
І саме на формування спільного бачення процесу подолання розколу в православ’ї серед українських віруючих та духовенства могла би бути спрямована діяльність президента Порошенка. Могла би.... Але не стала.
В 2014 році ми пропонували свої послуги в цьому питанні. Пригадуєте Валерій Чалий, як я попереджав Вас влітку 2014 року, що тема православ’я стане для Порошенка актуальною за рік до виборів, але це буде надто пізно? І пригадуєте, що Ви мені відповіли?
Об’єднання українського православ’я в якійсь з форм має спершу стати фактом життя в Україні. Фактом життя, який цінується і оберігається державою. І лише після того Вселенський Патріархат набереться політичної мужності зробити свій крок. Вселенському Патріархату більше 2 тисяч років. Грати на догоду політикам держави, якій 20 з чимось років, які обираються в кращому разі на два терміни – ВП не буде.
Наша влада, і багато хто серед нас все сподіваються, що питання стабільності гривні за нас вирішить вирішить МВФ, боротьби з корупцією - США, безпеки - НАТО, впливу ФСБ на РПЦ – Вселенський Патріархат. На жаль, так не буде. Спершу українська влада, обрана і підтримувана українським народом має вирішити усі ці питання. А далі все докладеться. Якщо воно ще буде потрібне. Узаконювати розкол і нашу бездіяльність Варфоломій не буде.
Зараз же наступило несподіване "прозріння" президента – треба щось робити! І як завжди, розпочалась імітація. Імітація бурхливої діяльності по створенню Автокефальної православної церкви. Так не вийде. Чи і завдання ніхто не ставить? Лише піар!
Автор: Богдан Яременко

Статьи по теме
Експерт пояснив, чому Порошенко не довіряють понад 75% українців
Експерт пояснив, чому Порошенко не довіряють понад 75% українців

Причини недовіри 75,7% українців до лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка сформувалися не за один день та мають під собою вагоме підґрунтя.
12.01 — 699

Безугла, Арестович чи Порошенко: кому українці більше не вірять (опитування)
Безугла, Арестович чи Порошенко: кому українці більше не вірять (опитування)

За даними соціологічного дослідження, рівень довіри українців до більшості політиків, посадовців та громадських діячів залишається невисоким.
28.12.23 — 996

Зеленський, Залужний, Кличко і Порошенко: що між ними відбувається і яку загрозу це несе Україні — FT
Зеленський, Залужний, Кличко і Порошенко: що між ними відбувається і яку загрозу це несе Україні — FT

Аналітики видання Financial Times спробували розібратися, що відбувається між владою та опозицією.
07.12.23 — 699