Контракти.ua

5529  —  24.11.17
Чому Коцюбинське під Києвом душать рейдери?
Чому Коцюбинське під Києвом душать рейдери?

Рейдерське захоплення – це силове поглинання підприємства або захоплення його майна проти волі власників, керівників або акціонерів.

На жаль в нашій країні рейдерство весь час трансформується в нові форми, стає більш витонченим, і його все складніше розпізнати. Втім те, що трапилося минулими вихідними в селищі Коцюбинському з майном ТОВ «Майстер-Енерго» нагадує саме класичний варіант рейдерської атаки. Нині дві газові котельні, які забезпечують теплом майже сім тисяч мешканців селища, в силовий спосіб намагається «віджати» купка осіб на чолі з одіозною головою Коцюбинської селищної ради Ольгою Матюшиною.

ОБЕРЕЖНО ГАЗ!

«В селищі Коцюбинському у кількох котельнях невідомими особами за підтримки місцевої влади було варварськи зірвано попереджувальні знаки та пломби і самовільно відновлено газопостачання, що є грубим порушенням Правил безпеки і створює загрозу життю та безпеці мешканців, а також може призвести до техногенних наслідків. Тітушки, очолювані місцевою владою, з погрозами фізичного насилля перешкоджали працівникам ПАТ «Київоблгаз» у доступі  до газових приладів цих котелень, про що складено заяву про кримінальне правопорушення за ст. 206 Кримінального Кодексу України. За таких обставин "Київоблгаз" не може гарантувати безпеку газопостачання жителів Коцюбинського».

Таке повідомлення на офіційному сайті оприлюднив ПАТ «Київоблгаз». Вже кілька днів представники цього підприємства кричать рятуйте! Якщо фахівцям не повернути контроль над газовими приладами – станеться велика біда!

«Схоже, що на безпеку мешканців Коцюбинського пані Ользі начхати. В молодої керівниці – інша мета. Слухняно виконуючи вказівки своїх впливових покровителів, Ольга Матюшина свідомо заморозила селище. Адже під приводом боротьби за тепло, відбирати чуже майно набагато простіше. Та й чорне рейдерство в такій «боротьбі» вже не виглядає таким чорним» Валентин Мілюков - власник «Майстер-Енерго».

Слід відзначити, що група осіб на чолі з Матюшиною, яка в рейдерський спосіб захопила котельні та самовільно включили газове обладнання, вже проходять по кримінальному провадженню за ст.356 КК «самоправство». Особи всіх обов’язково будуть встановлені і в Київоблгазі впевнені, що на етапі слідства до справи долучать ще дві статті КК 292 та 388.

Окрім котелень Матюшина з групою осіб захопили і офісні приміщення «Майстер-Енерго», які і по сьогодні утримуються ними. На що реакції правоохоронних органів поки немає. Не має реакції і на не допуск власників та спеціалістів Київоблгазу до котелень. Правоохоронці лише розводять руками.

Та поки не зрозуміло на що розраховує Ольга Матюшина штовхаючи своїх прибічників на протиправні дії, результатом яких стануть реальні терміни ув’язнення. Можливо, вона впевнена, що її впливові покровителі зможуть закрити і цю справу?

Але, в правовій державі такого відбуватися не може і на сьогодні очевидно, що ситуація на котельнях може вийти з під контролю у будь який момент.

ЧОМУ КОЦЮБНУТЬ КОЦЮБИНЧАНИ?

Історія зі зривом опалювального сезону в Коцюбинському набула великого резонансу. Десятитисячне селище під Києвом вже порівнюють з Алчевськом. В 2006-му році, через безгосподарність місцевих керманичів це місто потрапило у «льодовиковий період». Нині подібна ситуація назріла і в Коцюбинському.

"Коли газ пішов, а на місцях або не мають технічної готовності, або є проблеми з трубами, теплотрасами, проблеми з окремими будинками – це вже рівень відповідальності місцевої влади. І якщо в нас по всій Україні починається опалювальний сезон, а в декількох містах не починається, то я точно не знаю ситуації, але ймовірно – це відповідальність органів місцевого самоврядування".

Андрій Герус - експерт з питань енергетики.

І як тут не повірити пану експерту? Тим паче, що труби, які були в аварійному стані, в Коцюбинському відремонтовано, лічильники пройшли повірку, у держави газ є, а мешканці селища мерзнуть.

 Ще у вересні прогнози на опалювальний сезон у Коцюбинському непокоїли. І, на жаль ці побоювання виправдались. На носі вже сніг та морози, а питання з опаленням в селищі зависло в повітрі.  

«Немає опалення в будинках, яким надає послугу організація «УкрОпт Мастер Енерго». Але це – більша частина всіх житлових приміщень селища! Наразі у «Мастер Енерго» вже укладений договір із НАК «Нафтогаз України», але ліміт на використання газу вони ще не отримали».

Петро Пушанко - заступник Коцюбинського селищного голови

Ліміти на газ

Ліміти, ліміти, ліміти… Нехай би їм грець! Та нічого не поробиш. Правила гри на енергетичному ринку ухвалюють вищі органи державної влади. Й по закону, для отримання тих самих лімітів на використання блакитного палива, органи місцевого самоврядування мають затвердити економічно обґрунтовані тарифи. Тобто, хочете газ і тепло в квартирах – погоджуйтеся на його ціну і купуйте скільки вам треба. Або ж не погоджуйтеся і тоді, станеться як казала героїня Нони Мордюкової в «Діамантовій руці» - відключимо газ. От і сталося! Два роки ТОВ «Мастер-енерго» опалювало мешканців Коцюбинського за старим тарифом (450 гривень за 1 Гккал). Через це підприємство заборгувало НАК «Нафтогаз України» близько 8 млн. гривень. Два роки тепловики завалювали селищну раду зверненнями про необхідність затвердження нових тарифів і просили компенсувати борг перед «Нафтогазом», але – дзуськи! А отже, й НАК «Нафтогаз України» відповів тим самим. Лімітів на газ ТОВ «Майстер-Енерго» не отримало, а мешканці селища - тепла.

«Ще починаючи з літа я пропонував скликати виконком для вирішення проблем перед опалювальним сезоном. Я неодноразово писав доповідні селищному голові про те, що питання з постачанням газу складне і вимагає своєчасного розгляду, але Ольга Володимирівна не дослухалась і не провела жодної наради. А потім перекинула на мене всю відповідальність – призначила мене головним за опалювальний сезон»

Петро Пушанко - заступник голови Коцюбинської селищної ради

Отак через саботаж селищного голови Ольги Матюшиної Коцюбинське, як і колись сумнозвісний Алчевськ теж опинилося в «льодовиковому періоді».

«Коцюбинська селищна рада повністю блокує роботу нашого підприємства. Ольга Матюшина навмисно створила таку ситуацію, тим самим загнавши нас у глухий кут.»

Валентин Мілюков - власник «Майстер-Енерго».

КОНФЛІКТИ В КОЦЮБИНСЬКОМУ СПРОВОКОВАНІ В ІНТЕРЕСАХ ЕКС-РЕГІОНАЛА-ЗАБУДОВНИКА

Чиї ж «вуха» видніються з-за спини тридцяти однорічної керівниці Ольги Матюшиної? Відповідь на це питання шукали журналісти каналу 1+1 у програмі розслідувань «Гроші» за 13 листопада 2017р. Кореспондентам вдалося з’ясувати, вельми цікаві факти. Виявляється,  боротьба за селище Коцюбинське, що під Києвом, пов'язана з інтересами забудовника - екс-регіонала Павла Климця, власника компанії Атлант та його лобістів в БПП. І як наслідок цієї боротьби - мешканці селища потерпають від відсутності опалення - йдеться у матеріалі програми. Бінго!!!

Як з'ясували журналісти, Матюшина не приймає рішень без народного депутата від БПП Ольги Черваковоі, яка навіть в стінах парламенту займається лобіюванням інтересів селищної голови, прямо втручаючись у діяльність органу місцевого самоврядування. Власник Атланту - екс регіонал Павло Климець, бізнес партнер київського забудовника Ігоря Ніконова. Цікаво, що й Червакова перед тим як стати народним депутатом від БПП, тісно працювала з регіоналами - входила до Гуманітарної ради при Президентові Януковичі, працювала одним з менеджерів телеканалу Інтер, власником якого є екс-голова АП Сергій Льовочкін.

Результатом такої «співпраці» з впливовими покровителями геть не задоволені мешканці Коцюбинського та місцеві депутати. Через кілька місяців перебування на посаді в Ольги Матюшиної з’являється радниція Лариса Храмченко – одна з керівниць   будівельної компанії. Відтоді, на коштовній землі селища немов гриби починають рости багатоповерхівки «Атланту». Квартири успішно продаються. Бізнес процвітає, утім належних пайових внесків до коцюбинської скарбниці будівельний гігант не сплачує. Хоча вже мав би заплатити близько 30 млн. гривень.

«На сьогоднішній день компанія «Атлант» живими грошима сплатила всього 500 тисяч гривень. Зробила каналізаційний колектор, який і досі не зданий в експлуатацію, а отже пайовою участю рахуватися не може, та невеличку ділянку дороги, яка теж не здана в експлуатацію».

Богдан Слюсаренко – депутат Ірпінської міської ради

Зате по Коцюбинському вже давно гуляє інформація, що за  лояльність селищного голови будівельна компанія віддячила Ользі Матюшиній комфортним житлом у новобудові.

КУДИ ДИВИТЬСЯ ПРОКУРАТУРА?

Та куди завгодно дивиться, тільки не в бік громади Коцюбинського! Вдумайтеся, люди заклякають у своїх квартирах, до вирішення проблеми з опаленням вже підключився губернатор області й Кабмін. Ніби ось-ось і в радіаторах людей має з’явитися тепло. Аж раптом, прокуратура Київської області влазить в господарські стосунки й вимагає в суді повернути дві газові котельні в підпорядкування Коцюбинської селищної ради! Бо ж після десяти років добросовісного забезпечення теплом мешканців селища, прокурорам здалося, що  котельні теплогенеруюча компанія «Майстер-Енерго» «набула і зберегла без достатніх правових підстав». Наслідок – під час судів на котельні накладається арешт. Вони не працюють – тепла у мешканців нема! А від подальших подій юристи, що мають тяму у вітчизняному законодавстві взагалі хапаються за голову. Не отримавши остаточного рішення господарських судів, прокуратура Київщини проти тепловиків відкриває вже кримінальне провадження щодо привласнення або заволодіння майном злочинним шляхом. В Шевченківському суді м. Києва прокурори знову вимагають накласти арешт на котельні, а також просять віддати їх на тимчасове зберігання комунальному підприємству УЖКГ «Біличі». Не зважаючи на те, що УЖКГ «Біличі» - підприємство-банрут і має борги близько 25 млн.грн., суд задовольняє  ці, м’яко кажучи, дивні клопотання. І тут Остапа понесло! Не обмежившись суто зберіганням, всупереч ухвали суду та законодавства, Матюшина енд-компані захоплюють котельні й починають їх самовільно використовувати. На скарги власника «Майстер-Енерго» та ПАТ «Київоблгаз» щодо крадіжки блакитного палива в обласній прокуратурі реакції наразі - нуль.

ЕПІЛОГ

Цікаві висновки щодо діяльності Коцюбинського селищного голови дав тамтешній блогер.

«Теперь посмотрим, почему Позапрошлогодняя так спешит, не взирая на законодательство и здравый смысл. Поскольку, по закону за начало отопительного сезона отвечает она, то ей, кровь из носа, необходимо запустить отопление, т.к. на горизонте реально маячит юридическая ответственность и расплата. Ей везде говорят это прямым текстом, да и сама она, при всей своей недалёкости, это понимает. У неё есть время до того момента, пока народ молчит и нет реальных морозов. Поэтому-то, она и спешит с запуском, чтобы переложить всё на других и спасти, тем самым, свою шкуру»

Іван Соколов – блогер

Не варто також забувати і про реальне підґрунтя цієї історії. «Віджим» майна у теплогенеруючої компанії «Майстер-Енерго» відкриє шлях для нового підприємства, яким, певно, не стане збанкрутіле УЖКГ «Біличі». Тож хто може бути новим власником Коцюбинських котелень? Мабуть, це питання слід адресувати впливовим покровителям Ольги Матюшиної. Ну а в самої пані Ольги слід поцікавитися як добре вона знає законодавство про місцеве самоврядування? Адже селищний голова зобов’язаний його дотримуватися. Порушення законів – це підстава для припинення повноважень голови через суд. А отже, місцеві депутати та мешканці Коцюбинського вже взялися за цю процедуру.

Довідка: право власності на котельні належить ПрАТ «Коцюбинські тепломереж», яке в 2005 році створила Коцюбинська селищна рада на правах співзасновника. Актом приймальня передачі передала ці котельні Укропт «Майстер Енерго». За 12 років ніхто проти цього не виступав, до поки Ольга Матюшина не отримала замовлення знищити підприємство, до якого селищна рада має пряме відношення як співзасновник.

Автор: Богдан Бондаренко, правозахисник, громадський активіст і співавтор програм участі громад в плануванні територій.

Статьи по теме
Росія атакувала два підземні газові сховища
Росія атакувала два підземні газові сховища

Рано вранці четверга росіяни атакували в Україні два підземні сховища газу.
11.04 — 1105

Під час нічної атаки постраждали обєкти
Під час нічної атаки постраждали обєкти "Нафтогазу"

Під час повітряного удару Росії по енергетичній системи України в ніч на 29 березня постраждали об’єкти "Нафтогазу. Проте обійшлось без серйозних пошкоджень.
29.03 — 421

Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1645