Контракти.ua

1734  —  01.08.17
Чому українці - непрофесійні?
Чому українці - непрофесійні?

В останні кілька місяців вийшло кілька яскравих текстів, де фіксувалось те, що рівень професійності багатьох українців є вкрай низьким. Серед авторів, зокрема, - Мостова і Грицак.

На жаль, у статтях був лише поставлений діагноз, однак не вказані причини хвороби. Це призвело до того, що я тепер раз по раз натикаюсь на розпачливі зойки в ФБ: «Ну, ось в цьому і головна причина наших негараздів. І як з цього виплутатись?».

Так от. Як на мою думку все якраз – навпаки. Ми не тому живемо в дупі, бо непрофесійні, а ми – непрофесійні, тому що живемо в дупі.
Професійність не виникає через силу волі. Не всі з нас Мартен Ідени. Більшість стає професіоналами, бо просто приречені це зробити. Бо нормальна економіка потребує саме професіоналів, і якщо ти любитель – то твоя доля – соціальні подачки. 
Але тут і криється головна халепа. Бо це закон НОРМАЛЬНОЇ відкритої економіки. А якщо в нас великий бізнес – монополізований, середній – годує армію «правоохоронців» і їхніх друзів з влади, а малий взагалі ховається в кущах – то тут професіоналізм не потрібен. Бо за професіоналами ганяються тоді, коли треба випередити конкурента. 
Яскравий приклад – український IT. І зарплати високі, і конкуренція на ринку праці існує, і професіоналів багато. Бракує, звичайно, але більше, ніж в інших галузях. А чому? А бо їм від прокурорів легше втекти в комп’ютерну хмару. Правда, якщо занадто виростають, то їх тут чигає СБУ. Так що ризики однаково лишаються.
А найяскравіший приклад – іновації. Подумайте самі,якщо ви раптом придумали вічний двигун, ви цей проект з України будете запускати чи переїдете про всяк випадок в Швейцарію? Від наших силовиків подалі? Питання риторичне.
Тому спершу – відкрита економіка. Потім – професіоналізм. І що кумедно: не треба тратити мільйонів на «просвітництво мас». Люди самі навчаться. 
А розпачливо розводити руками – це вважати, що українці тупіші за інших, а головне – дуже тішити владу, яка цим аргументом прикриватиме власну тупість чи корупцію.

Автор - Олекса Шалайський, "Наші грош

Статьи по теме
Несправні винищувачі F-16: у Повітряних силах пояснили, чому вони потрібні Україні
Несправні винищувачі F-16: у Повітряних силах пояснили, чому вони потрібні Україні

У Повітряних силах розповіли, як Україна може використати несправні американські винищувачі.
01.05 — 132

Макрон хоче переконати Сі Цзіньпіна вплинути на рішення Путіна для завершення війни, - Bloomberg
Макрон хоче переконати Сі Цзіньпіна вплинути на рішення Путіна для завершення війни, - Bloomberg

Президент Франції Еммануель Макрон має намір поглибити особисті зв'язки з лідером Китаю Сі Цзіньпіном під час його дводенного візиту до Франції.
01.05 — 141

Британська розвідка оцінила значення удару дронів по російській авіабазі
Британська розвідка оцінила значення удару дронів по російській авіабазі "Кущевська"

Успішний удар українських дронів по авіабазі "Кущевська" знизить можливості російської авіації завдавати ударів по лінії фронту.
01.05 — 164