Контракти.ua

2058  —  13.06.17
Долар не падає, то гривня зростає. Непередбачувано
Долар не падає, то гривня зростає. Непередбачувано

Традиційний фінансовий інструмент для накопичення українців не виправдовує очікувань. В київських обмінниках, після довгого "стояння" на 26.00, курс продажу долара пішов униз. На вечір понеділка долар можна купити за 25.98.

В особистих повідомленнях невеличка паніка. Хтось запитує, чи падатиме долар далі, "бо я купив по 28 і вже втратив купу грошей". Інші клянуть різноманітних "ґуру", які гарантували, що курс долара не впаде нижче 27, потім 26.50, остання "тверда" гарантія була 26.00. Найвитриваліші запитують, чи може прийшов час купляти? Всіх цікавить, що буде з доларом далі...
Любі друзі! (С)
З доларом все гаразд. Він ще довго буде основною валютою в світі. Це гривня зростає відносно світових валют. І ніхто не знає, що далі буде з гривнею. Навіть Національний банк України, з Гонтаревою чи без неї. Курс залежить від попиту і пропозиції. На сьогодні пропозиція більша за попит, тобто, бажаючих продати долари більше, ніж бажаючих купити. Приплив іноземної валюти в економіку України більший, ніж відплив.
НБУ теж викуповує долари в свої золотовалютні резерви, згладжуючи курс. Але, хоч Нацбанк потенційно може скупити всі долари світу за свіженадруковані гривні, він цього не робитиме, бо надмірна купівля валюти і емісія гривні призведуть до перекосів у економіці та до інфляції. А за такими речами НБУ пильно стежить.
Тому, моя порада - не рипайтеся. Не намагайтеся спекулювати. Всі ваші смикання - заробіток валютних спекулянтів. І ваші втрати.
Автор: Тарас Козак, фінансист

Статьи по теме
МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року
МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме.
17.04 — 211

Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара
Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро.
26.03 — 244

Курс валют в Україні: долар
Курс валют в Україні: долар "пішов у плавання" – як цим скористатися під час його купівлі чи продажу

Експерти прогнозують, що коливання на ринку валют триватимуть.
12.03 — 219