Контракти.ua

1072  —  06.04.17
Безвіз. Рішення прийнято, що тепер?
Безвіз. Рішення прийнято, що тепер?

Богдан Яременко, дипломат: Я не зміг сьогодні відповісти десь на 4-5 прохань про коментарі по безвізу. Зроблю раз та гаразд.


По-перше, не варто все ж таки видавати процес за результат. Сьогодні завершено важливий, але всього лише один з етапів процесу ухвалення рішення про запровадження Європейським Союзом безвізових поїздок для громадян України.
Рішення прийняв Європарламент. Це важливо. Важливо, що переважною більшістю - 521 голос. Це розвіює скепсис про те винятково негативне сприйняття та ставлення до України та українців в Європі.
Тепер рішення має прийняти Європейська Рада. Не плутати з Радою Європи. РЄ - це міжнародна регіональна організація, що спеціалізується на правах людини. Європейська рада - вищий орган управління Європейським Союзом.
Рішення вищого органу не можуть бути формальністю, як дехто намагається представити. Європейська Рада це саміт/зібрання глав держав/урядів країн Європейського Союзу. Тому важливо, щоб проти рішення не виступила якась з найбільш впливових європейських держав, як наприклад, Франція. Франція останні місяці всіляко зволікала і затягувала процес безвізу для України. І якщо, не приведи Боже, президентом Франції стане яка-небудь Марін Ле Пенн, у нас можуть виникнути проблеми.
Але не стане, і не виникнуть. Будемо на це сподіватися.
Якщо все піде добре, то до середини-кінця червня цього року рішення має бути ухвалене. І тоді....
А що тоді? Це було і раніше, але особливо сьогодні чомусь почали навіювати сумніви, що безвіз - це якось недобре.
Нічого подібного. Звичайно, манна небесна на українців не впаде. Ні право на роботу, ні проживання в країнах ЄС безвіз не дає.
Але він дає дещо інше. Фактично, реалізується одна з ідей Революції Гідності. Ми виборемо право на гідне поводження з собою з боку Європейського Союзу. Безвізові подорожі не лише заощадять для багатьох гроші на візи, і час на їхнє оформлення.
Безвіз - це визнання, що українців можна допускати в ЄС не через клітку візових центрів, а швидко і просто лише тому, що вони громадяни України.
Росіяни, наприклад, такого права не мають. Американців цього права нещодавно позбавили. Ми нічим не кращі за росіян чи американців, але, сподіваємось, вже за якихось три місяці виборемо собі право на краще до себе ставлення, і трохи полегшимо поїздки в ЄС.
Три роки тому Майдан ЗС робив соціологічне дослідження і з"ясував, що лише трохи більше 40 відсотків українців бували за кордоном, а з ним в країнах ЄС теж лише половина. Полегшення подорожей в ЄС, думаю, буде хорошим ментальним стимулом і вправляння мізків багатьом нашим співвітчизникам.
Скептики заниють, що на поїздки в Європу потрібні гроші. Це так. Але і на маршрутках більшість з нас безкоштовно не їздять. Треба заробляти. А це вже інша історія.
Автор: Богдан Яременко

 

Статьи по теме
Каждый 10-й украинец, просящий убежище в ЕС, получает согласие
Каждый 10-й украинец, просящий убежище в ЕС, получает согласие

В то же время ЕС значительно увеличил количество отказов во въезде для граждан Украины.
10.07.20 — 2345

Премьер Польши раскрыл секрет роста экономики
Премьер Польши раскрыл секрет роста экономики

Украинцы заменили поляков, уехавших в страны Западной Европы в поисках более высоких заработков.
05.05.20 — 1642

ЕС отменит безвиз для американцев
ЕС отменит безвиз для американцев

Евросоюз введет визы для американцев. Сейчас граждане США могут приезжать в Европу без визы на 90 дней. С 2021 года они будут вынуждены оформлять визу на три года.  
09.03.19 — 1720