Контракти.ua

04.05.2022 — Київська обл., Україна — Громадське — 9505
война, Киевщина, наводнение, Демидов
«Зате вони не дійшли до Києва». Як живуть селяни у затопленому війною Демидові

Демидів — єдиний населений пункт Вишгородського району, до якого ще не відновили прямого сполучення з Києвом. Адже міст через Ірпінь на вʼїзді в село наполовину розбитий і пропускає транспорт тільки в одну сторону — до столиці. Проте головну проблему для Демидова створює інша знищена споруда — дамба в Козаровичах, де річка Ірпінь впадає у Київське водосховище. 25 лютого українські військові підірвали цю дамбу разом із мостом, аби не допустити подальшого просування російських військ у бік Києва. Внаслідок цього частина Демидова, розташована в низовині, невдовзі опинилася під водою. Місцеві не памʼятають повені такого масштабу. Коли земля достатньо просохне і можна буде щось садити — невідомо, бо глибина новоутворених озер на городах подекуди сягає кількох метрів. Вибух на дамбі підтопив орієнтовно 70 будинків у Демидові. Але загалом війна, схоже, селян помилувала. Місцеві кажуть, що росіяни вбили тільки одного мешканця, ще дванадцятеро вважаються зниклими безвісти. А до підтоплених помешкань російські війська під час окупації практично не заходили. «Якось із городами перебудемо — головне щоб війна закінчилася», — каже 64-річний Віктор, місцевий. А те, що дамбу підірвали, не шкодує. — «Зате вони не попали в Київ!»

Затоплена вулиця села Демидів на Київщині

Затоплена лінія електропередач неподалік Демидова

Затоплений погріб одного із селян Демидова

39-річний Олександр іде по захисній дамбі на околиці Демидова, сьогодні його черга відкачувати воду із затопленої частини села

Велику помпу селянам передали з ДСНС приблизно два тижні тому, і саме цей пристрій подарував людям надію, що через місяць вони все-таки підступляться до своїх городів. Але для того, щоб насос працював, потрібно 120-150 літрів дизеля на день. Держава тут теж трохи допомогла, втім основні витрати на пальне селяни покривають зі своєї кишені. Та й пальне ще треба знайти на заправках.

«Я ішов до матері — ніс четвертушку чорного хліба і пачку вермішелі, які наша гуманітарка видала. Вони положили мене. Розстріляли б, але побачили в кухні паралізовану бабусю»

«Там люди саджають картоплю, а ми просто дивимося на них, бо наші городи коло хати. Може, у червні вдасться посадити. Сподіваємося на краще»

«У перші дні війни ми чули постріли в сусідніх селах, — розповідає 68-річна Валентина. — А тоді вже почали снаряди до нас долітати. Стала підходити вода. Ми згуртувалися, почали насипати мішки з піском, робити дамбу, думали, що не пройде стільки води. А коли зрозуміли, що жодні мішки не допоможуть, опустили руки»

До найвищого рівня вода піднялася приблизно 10 березня

Затоплена земля на території Демидова

39-річний Олександр стежить за роботою помпи, яка відкачує воду із затопленої частини села Демидів на Київщині

68-річна Валентина плаче, згадуючи обстріли села Демидів

«Вони так били, що я зубами зціпила подушку, щоб не кричати, схопила руками ковдру і пролежала так цілий ранок. А коли хотіла встати з ліжка, не могла знайти підлогу. Я рачки вилізла й відразу підняла голову — чи не знесений будинок. Дім був цілий, але все навколо — у торфі й землі», — згадує Валентина початок війни.

Затоплений город у селі Демидів

Хтось сушить матрас на паркані біля будинку

Селяни гуляють сухою частиною вулиці

Чоловік набирає воду з колодязя, просто занурюючи відро у високу воду

Цей же чоловік знімає мокрі шкарпетки, які щойно намочив, ідучи до свого двору

Фоторепортажі
Відкриття виставки «Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна»

Відкриття виставки «Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна»

Подія відбулася 16 травня, експозицію розміщено в Українському домі. Обидва творчі об’єднання, «Живописний заповідник» та «Паризька комуна», утворилися наприкінці 1980-х — початку 1990-х років, і стали важливим етапом у формуванні великої кількості нині відомих в Україні та за кордоном художників. Багатьох вже нема на світі. На виставці представлено близько трьох сотень робіт від півсотні авторів, і були вони створені в часи активної діяльності об’єднань. Академічних творів серед них нема. Більшість картин ніколи не експонувалися. Виставка триватиме по 30 червня.
17.05.2024 — 9 — 1480

Харків: підземна школа

Харків: підземна школа

Фотограф Ян Доброносов: "Сьогодні випадково вийшло потрапити до підземної школи Харкова. Був дуже приємно вражений. Усміхнені діти, купа позитивної енергії. І головне дуже велика кількість у вишиванках. Ось така вона, Українська підземна школа Харкова".
15.05.2024 — 18 — 2351

Грузія: в столиці країни триває протест

Грузія: в столиці країни триває протест

Попри критику міжнародних партнерів парламент в третьому, остаточному, читанні схвалив закон про «іноагентів». «За» проголосували 84 депутати, 30 опозиціонерів – проти. На акції протесту в Тбілісі співробітники МВС Грузії зайняли територію біля парламенту та затримували демонстрантів, передає грузинська служба Радіо Свобода «Ехо Кавказу». Громадські організації та опозиційні партії називають прийнятий парламентом Грузії закон «російським» і вважають, що його метою є ліквідація організацій, які опікуються розвитком демократії, і блокування процесу вступу до Євросоюзу. Негативно висловлюються про законопроєкт ЄС та США. Партія «Грузинська мрія» стверджує, що законопроєкт має на меті стимулювати прозорість неурядових організацій і засобів інформації
14.05.2024 — 13 — 1929

Харків: випускному балу бути!

Харків: випускному балу бути!

Ян Доброносов, фотограф: "Харків, 5-30 ранку. Поки немає авто та обстрілів, школяри готуються до випускного балу"
12.05.2024 — 6 — 2333

Група польських фермерів окупувала Сейм і вимагає зустрічі з Туском

Група польських фермерів окупувала Сейм і вимагає зустрічі з Туском

Частина польських фермерів з аграрної організації Orka у четвер розпочала окупацію польського Сейму, вимагаючи відмови від зеленої угоди і блокади імпорту з України, а також зустрічі у цих справах з прем’єр-міністром країни Дональдом Туском. До Сейму кільканадцять протестувальників увійшли на запрошення опозиційних партій "Право і Справедливість" і "Конфедерація", передає Укрінформ з посиланням на PAP. "Ми сьогодні прийшли сюди, аби протестувати проти зеленої угоди, проти відкриття кордону для продуктів з України. Ми б хотіли, щоб нарешті хтось сприйняв нас, фермерів, дуже серйозно", - сказав один з протестувальників. Аграрії мають намір залишатися у приміщенні Сейму, поки з ними не зустрінеться прем’єр. Вони задекларували, що їх згодом замінять представники інших фермерських організацій. Вони мають намір просити маршалка Сейму Шимона Головню, аби той дозволив їм легально протестувати у будинку парламенту. Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський зустрівся з представниками групи фермерів, що протестують в Сеймі. У п’ятницю у Варшаві має відбутися маніфестація фермерів, які протестуватимуть проти зеленої угоди й імпорту з України. 29 квітня польські фермери повністю припинили блокаду кордону з Україною. Польсько-український кордон від листопада минулого року блокували перевізники, а з лютого цього року – польські аграрії. Фото: PAP
09.05.2024 — 8 — 2916



Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36