Контракти.ua

01.06.2021 — Марс — BBC Ukraine — 8516
технологии, Марс, наука, освоение космоса, марсоход
100 днів на Марсі: фото від марсоходу NASA Perseverance

Ровер NASA Perseverance відзначає 100 марсіанських днів від посадки на Марсі (або 100 "солів", як називають добу на Червоній планеті). Там апарат шукає сліди мікробного життя, вивчає геологію та з'ясовує, яким був давній клімат. Perseverance сів на Марсі 18 лютого й відтоді зробив багато неймовірних знімків з району посадки у кратері Єзеро - великому метеоритному заглибленні діаметром 49 км на північ від марсіанського екватора.тМи зібрали фото, які марсоходу вже вдалося відзняти за свою місію. Основне фінансування програми Perseverance розраховане на рік роботи марсоходу на поверхні Червоної планети - це десь два роки за земною хронологією.

6 квітня Perseverance зробив селфі камерою WATSON разом з коптером Ingenuity. Цей знімок складається з 62 окремих зображень, які зібрали разом вже після того, як марсохід надіслав їх на Землю.

А за кілька днів до того гелікоптер Ingenuity вивантажили під марсоходом.

1,8-кілограмовий коптер довів, що апарати можуть літати у тонкій марсіанській атмосфері

19 квітня Ingenuity увійшов у історію з першим керованим польотом на іншій планеті. Коптер, який видно у центрі цього фото, піднявся на 3 метри над поверхнею та завис там кілька секунд, перш ніж сісти назад.

Своє перше кольорове повітряне фото Ingenuity зробив під час другого польоту. Гелікоптер піднявся на висоту 5 метрів, нахилився та змістився на 2 метрів, а потім повернувся до місця зльоту. На цьому знімку видно сліди марсохода та тінь самого Ingenuity.

А це фото Perseverance коптер зробив під час третього польоту. Він відлетів від марсохода на 85 метрів та був на висоті 5 метрів. На знімку також видно одну з ніг коптера - одразу під марсоходом.

7 травня Ingenuity піднявся до висоти 10 метрів, перш ніж пролетіти 129 метрів до нового місця посадки.

За два місяці до того у свою першу подорож з моменту посадки вирушив Perseverance. Марсохід вагою 1 тонна несе на собі інструменти для вивчення марсіанської геології, атмосфери та навколишніх умов.

Perseverance оснащений лазером, який допомагає у зборі геологічних даних. Під час вивчення цього 15-сантиметрового каменя цей лазер залишив ледь помітний рядок цяток.

Марсохід також має одразу кілька камер. Це фото зробило праве око комплексу під назвою Mastcam-Z - це пара об'єктивів, які дозволяють створити стереозображення, схоже на те, що отримує людина своїми двома очима.

А це зробила вже ліва камера Mastcam-Z. Користувачі, які слідкують за марсоходом, обрали його Фотографією шостого тижня місії

Тут видно Санта Круз - пагорб за 2,5 кілометри від марсохода. Вся ця локація - у кратері Єзеро, край якого можна роздивитися на лінії горизонту за пагорбом.

Фоторепортажі
Група польських фермерів окупувала Сейм і вимагає зустрічі з Туском

Група польських фермерів окупувала Сейм і вимагає зустрічі з Туском

Частина польських фермерів з аграрної організації Orka у четвер розпочала окупацію польського Сейму, вимагаючи відмови від зеленої угоди і блокади імпорту з України, а також зустрічі у цих справах з прем’єр-міністром країни Дональдом Туском. До Сейму кільканадцять протестувальників увійшли на запрошення опозиційних партій "Право і Справедливість" і "Конфедерація", передає Укрінформ з посиланням на PAP. "Ми сьогодні прийшли сюди, аби протестувати проти зеленої угоди, проти відкриття кордону для продуктів з України. Ми б хотіли, щоб нарешті хтось сприйняв нас, фермерів, дуже серйозно", - сказав один з протестувальників. Аграрії мають намір залишатися у приміщенні Сейму, поки з ними не зустрінеться прем’єр. Вони задекларували, що їх згодом замінять представники інших фермерських організацій. Вони мають намір просити маршалка Сейму Шимона Головню, аби той дозволив їм легально протестувати у будинку парламенту. Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський зустрівся з представниками групи фермерів, що протестують в Сеймі. У п’ятницю у Варшаві має відбутися маніфестація фермерів, які протестуватимуть проти зеленої угоди й імпорту з України. 29 квітня польські фермери повністю припинили блокаду кордону з Україною. Польсько-український кордон від листопада минулого року блокували перевізники, а з лютого цього року – польські аграрії. Фото: PAP
09.05.2024 — 8 — 401

«Усіх українців об’єднує спільна молитва». Великдень у Києві на тлі війни

«Усіх українців об’єднує спільна молитва». Великдень у Києві на тлі війни

В Україні цього року православні віряни та греко-католики відзначали Великдень 5 травня. Президент України Володимир Зеленський привітав християн східного обряду із Великоднем. Зеленський наголосив, що усіх українців об’єднує сьогодні одна спільна молитва: «За всіх наших бійців, які зустрічають Великдень в окопах і на позиціях. За наших воїнів світла, які стримують демонів на всіх напрямках. За тих, хто дотримується в житті ще однієї заповіді: захищати Україну. За те, щоб усі вони повертались живими».
07.05.2024 — 19 — 1758

Wine&Spirits Show

Wine&Spirits Show

  В рамках виставки проходила конференція «Українська HORECA. Досвід ефективної роботи незважаючи на виклики війни», традиційний дегустаційний конкурс Wine&Spirits Award, а також різноманітні майстер-класи. У конкурсі взяли участь 69 виробників вина, міцного алкоголю та напоїв, що містять алкоголь, загалом було представлено 233 зразки. Оцінювання відбувалося у відповідності до методик Міжнародної організації винограду та вина (OIV). Конкурсанти отримали 7 платинових, 94 золотих, 69 срібних та 36 бронзових медалей.    
02.05.2024 — 42 — 4665

Снайпери на Донеччині

Снайпери на Донеччині

Ян Доброносов, фотограф: "Снайпери на Донеччині. Вони мають витримку. В їх праці маленька похибка на маленькій відстані це велика похибка на великій відстані. Кожен елемент який важить декілька грам може мати вплив на точність пострілу! Ці хлопці постійно ходять на позиції, а тут вони налаштовують свої гвинтівки та навички".
30.04.2024 — 15 — 2934

Штурмові дії в окопі: навчання розвідників 93-ї

Штурмові дії в окопі: навчання розвідників 93-ї

На світлинах зображені воїни 93-ї бригади Холодний Яр, що навчаються штурмовим діям в окопі. Це тренування розвідників, яким незабаром доведеться зіштовхнутися з російськими окупантами у ближніх боях. Досвідчені командири та інструктори навчають, як зберегти життя та ліквідувати окупанта, коли він дуже близько.
25.04.2024 — 13 — 4179



Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36