Контракти.ua

Автор: Ольга Галицкая —  2606  —  03.09.13
«Форум видавців» під гаслом «20+»
«Форум видавців» під гаслом «20+»

Цьогорічний ювілейний Форум видавців проходитиме під неофіційним гаслом «20+», тому що існує набагато більше двох десятків причин, щоби обов’язково його відвідати, більше двох десятків заходів, до яких долучитися, більше двох десятків авторів, яких цікаво послухати і побачити і набагато більше двадцяти нових українських книжок, які варто прочитати. Навіть журі конкурсу «Найкраща книга 2013» змушене буде вибирати переможців з 409 книжок.

«ХХ Форум видавців у Львові відбудеться 12-15 вересня, але окремі його заходи почнуться вже 9 вересня. Тому от-от весь Львів і вся Україна порине у приємний, захоплюючий вир книжкового щастя і екстазу», - зазначила президент «Форуму видавців» Олександра Коваль.

Цього року організатори очікують понад 50 тис. відвідувачів, увазі яких буде запропоновано 100 тис. книжок, з яких 10 тис. – нові видання. На ювілейному Форумі буде представлено літературу та літераторів 20-ти країн світу: Польщі, Росії, Німеччини, Чехії, США, Канади, Білорусі, Великої Британії, Франції, Данії, Латвії, Литви, Колумбії, Румунії, Сербії, Словаччини, Швеції, Швейцарії, Каталонії і Нової Зеландії. Цього року вперше за історію Форуму впроваджено статус «Країна – Почесний гість». Його отримала Польща, запропонувавши програму з сорока восьми заходів. «Цього року представлена не лише літературна польська сцена, ми намагалися охопити цілісно і представити польську культуру. Також Польща буде представлена фільмами, приїде Кшиштоф Зануссі, який презентуватиме нову книжку, та принагідно демонструватимуться його фільми», - зазначила експерт з організаційних питань Польського інституту Ольга Клименко.

Загалом на найбільший у Центрально-Східній Європі літературний фестиваль прибудуть 318 українських та іноземних авторів. Зірковим гостем XX Форуму видавців стане Зиґмунд Бауман – всесвітньо визнаний польський та англійський соціолог, культуролог, філософ, есеїст, один із творців концепції постмодернізму. Також серед почесних гостей літературного фестивалю відома художниця українського походження неповторна Емма Андієвська, один із найпопулярніших письменників сучасної Польщі Януш Вишневський, актор театру та кіно Валентин Гафт, надзвичайно популярна у Швеції поетеса і драматург Ліна Екдаль, відомий польський режисер, письменник Кшиштоф Зануссі, засновник і головний редактор «Газети Виборчої» Адам Міхнік, всесвітньо відомий англійський казкар Джеремі Стронґ, відома російська телеведуча і письменниця Тетяна Толстая.

Найбільший у світі ярмарок української книги працюватиме 12 – 15 вересня у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) і на проспекті Свободи.

Львівський міжнародний літературний фестиваль, який традиційно проходить в рамках форуму – найбільший у Центрально-Східній Європі. Цього року в його програмі 263 події. До речі, фестиваль очолює п’ятірку найкращих осінніх книжкових заходів світу (!) за версією Forbes. Найцікавішими проектами цьогорічного Літературного фестивалю стануть:

Поетичний потяг Чернівці – Львів спільно з MERIDIAN CZERNOWITZ. 9-го вересня з Чернівців до Львова потягом № 136 вирушать Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Тарас Малкович, Єлена Фанайлова, Енн Коттен, Нора Іуга, Макс Чоллек та інші поети з 16 країн світу. Рівно о 15:51 у цьому потязі розпочнуться читання для всіх охочих пасажирів.

Фестиваль «КОНТЕКСТ-2», який є продовженням програми створення,  підтримки  і розвитку інфраструктури, що обслуговує літературний процес. Якщо «Контекст-1» був присвячений менеджменту літературних подій, програма «Контексту-2» зосереджена на літературній критиці і книжковій журналістиці. Лекції і майстер-класи проведуть найкращі літературні критики та журналісти з різних країн: Юстина Соболевська (Польща), Олександр Гаврилов (Росія), Олаф Кюль (Німеччина), Алі Боуден (Шотландія), П’єр Астьє (Франція), Ганс-Петер Куніш (Швейцарія), Аревік Ашкароян (Вірменія). Учасниками проекту стали 25 молодих журналістів.

Фестиваль ТРАНСЛІТ – наймасштабніший в Україні проект, спрямований на промоцію перекладацької діяльності. Публічна дискусія «Вулиця із двостороннім рухом: український переклад за останні 20 років», яка відбудеться у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи, стане підсумком досліджень перекладів з української на основні європейські мови, а також перекладів з європейських мов українською, здійснених впродовж 1991-2012 років. Дослідження проведене у межах проекту Book Platform.

Молода Республіка Поетів – 9 конкурс-фестиваль поезії молодих авторів (віком до 25 років). На конкурс надійшли заявки від 99 авторів. 10 призерів прочитають свої твори на гала-концерті фестивалю 14 вересня.

Ніч поезії та музики нон-стоп – найдавніший (з 1997 р.) і найпопулярніший (близько 2 тис. відвідувачів) захід Форуму видавців у Львові. До цьогорічної програми входять: поезія Енріка Казасеса, Лінор Горалік, Клауса Анкерсена, Бахита Кенжеєва, Томаша Ружицького, Еугеніуша Ткачишина-Дицького, Юрка Іздрика, Галини Крук, Івана Малковича та ін.

Благодійна акція для пенсіонерів «Третій вік: Задоволення від читання». Найголовніше – безкоштовне відвідування пенсіонерами книжкового ярмарку протягом всіх днів заходу (12 – 15 вересня). «Ми можемо потішити всіх пенсіонерів, які завітають на Форум, насамперед безкоштовним входом. По-друге, 20-гривневою знижкою на одну книжку отримають перших 8 тис. пенсіонерів, які прорвуться», — пообіцяла Олександра Коваль. Також в рамках благодійної акції відбудеться 6 зустрічей старшого покоління з письменниками і культурними діячами, а саме з: Еммою Андієвською, Татьяною Толстою, Валерієм Шевчуком, Ігорем Калинцем, Юрієм Макаровим та Василем Шкляром. Також, пенсіонери запрошені на виставу «Ромео і Джульєтта в кінці листопада», яку ставить театр ім. Марії Заньковецької.

IV Львівський бібліотечний форум включатиме 11 заходів для всіх, хто пов'язаний фахом або інтересом з бібліотечною справою. Бібліофорум проводиться у партнерстві з Українською бібліотечною асоціацією. Бібліофорум відкриватиме конференція на тему «Сучасні проблеми діяльності бібліотеки в умовах інформаційного суспільства».

Статьи по теме
Тюремный дневник и сборник малой прозы: в сентябре выйдет двухтомник Сенцова
Тюремный дневник и сборник малой прозы: в сентябре выйдет двухтомник Сенцова

В сентябре свет увидит двухтомное издание Олега Сенцова, в который войдет дневник «Хроніка одного голодування» и сборник малой прозы «4 з половиною кроки», написанных во время заключения в российской колонии.
20.08.20 — 1023

Що читати зимовими вечорами, або Книги, з якими можна говорити
Що читати зимовими вечорами, або Книги, з якими можна говорити

Письменник Тарас Прохасько вважає читання літератури мудрим і цікавим способом розмови в часі й просторі. А найкращою книгою називає ту, яку пізнають не заради знань чи щоб просто розслабитися, а ту, котрій хочеться щось відповісти. Саме на такі книги майстер пера рекомендує витрачати свій час.
28.01.17 — 1966

Кам’янець-Подільський: маленьке місто варте великої любові
Кам’янець-Подільський: маленьке місто варте великої любові

Є в Україні міста, які дозволяють зануритись в історію, відчути її, дихати нею. Невеличке місто в Хмельницькій області, яке відоме не лише на просторах нашої країни, а й далеко за її межами, Кам’янець-Подільський збудоване історією, зачароване нею і, здається, недоторкане часом.
10.08.14 — 15558