Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  3970  —  29.03.13
Іван Салій: Попов слабка людина, хоча приємна
Іван Салій: Попов слабка людина, хоча приємна

Колишній голова КМДА, народний депутат двох скликань Іван Салій розповів Контрактам, що потрібно зробити Олександру Попову для того, щоб запобігти паводку у Києві.

Іван Миколайович, як ви оцінюєте дії київської влади із ліквідації наслідків аномального снігопаду?

Іван Салій: Діяли стихійно, з запізнення на добу, без всякої підготовки. Пального не було, грошей не було. Поки народ і журналісти були у заторах, київські чиновники піарилися у кабінетах. Тобто оцінюю їх дії – ніяк. Система управління в місті Києві не працює. Замість неї – спочатку прем’єр, потім віце-прем’єр Вілкул зібрав керівників міських підприємств, будівельних організацій у Кабміні, дали доручення – замість мерії! І переклали всю відповідальність за сніг на наших керівників підприємств, які є приватними структурами. Це ганьба. Хоча місто насправді має великий потенціал. І коли підключилися справжні господарники, а не міська влада, ситуація почала поліпшуватися кожен день. Але ж вони почистили лише центральні дороги, а ті, що всередині районів? До будинків як доїхати? А тротуари біля будинків? Нової техніки не закупили ніякої, на наступний рік у бюджеті, доречі, теж на це немає коштів.

З чого, на ваш погляд, потрібно було почати боротьбу з наслідками стихії?

Іван Салій: Є МЧС, є попередження метеослужби. На такі випадки ще з радянських часів є затверджені плани. Всі це знають. Треба було діяти. Відразу обмежити в’їзд вантажівок до міста. Не чекати, поки сніг припиниться. Бо у нас його не прибирають, чекають, коли він припиниться, тоді їдуть. Витягувати машини з заметів – це справа міста, міських служб і Київавтодора, а не молодих людей на джипах. Тобто спостерігалася просто безпорадність і розгубленість влади. А потім заднім числом почали піаритися, грати у театр одного актора. Коли своїх колег по команді звільняють перед усією країною, на телеекрані, це вже знаєте...

Доречі, як ви вважаєте, у відставку пішли ті люди (Мазурчак, Глинський, Пшеничний), які мали піти?

Іван Салій: Вони не були такі погані. Вони не перші керівники. Вони не могли прийняти рішення по фінансуванню, наприклад. А взагалі, якби вже було треба, то можна було б звільнити їх напівінтимно, не публічно, бо так не робиться, на своїх колегах не можна так піаритися.

Сам Попов мав піти у відставку? Чи, як він сам сказав, він «не мав права покинути місто у таку скрутну хвилину»?

Іван Салій: Місто вже вимагає його відставки. Нікому він не потрібен. Він не склався як керівник. Не виріс за три роки до керівника загальнонаціонального масштабу. Мер Києва – це не начальник ЖЕКу і не керівник Комсомольська. Це все-таки людина рівновелика лідерам держави, яка веде себе гідно, відстоюючи національні інтереси. Він зруйнував самоврядування, він не відстоює прав киян, у тому числі, на вибори Київради, мера, райрад, не відстоює прав на бюджет. Він слабка людина, хоча приємна. Приємна у спілкуванні, і в моральному плані. Але – не перший керівник.

А щоб піти у відставку, потрібно мати честь, гідність. Він з «кадебістів», там тільки по команді діють. Якби він себе поважав – міг би хоча б для проформи написати заяву, віддати себе у руки президента. Але не написав. Та кияни йому це не вибачать.

Як вважаєте, ймовірному паводку вдасться запобігти, враховуючи темпи, якими прибирають сніг зі столиці?

Іван Салій: Я чесно скажу: негайно треба почистити русло Либіді, бо вона там має вузьку пропускну спроможність, треба, щоб не було заторів. Бо інакше підтопить площу Перемоги, там будуть плавати машини. І друге – треба готувати Київське море до прийому великої води. Ніяких надзвичайних ситуацій не повинно бути. Потрібно лише стоки почистити, причому зараз, а не тоді, коли вже буде паводок. Але я подивився на склад комісії по паводку... Очолює Сергій Садовий, це той, який очолює благоустрій (директор департаменту міського благоустрою і збереження природного середовища – ред.). Ну, це ж сміх! Я не наїжджаю, але так не робиться. Очолювати мав би хоча б заступник мера, а не звичайний начальник департамента. Хоча в ідеалі - сам Попов.

Ну а  ви човен вже придбали?

Іван Салій: Та мені човен не потрібен, я на Печерську живу, і не на першому поверсі. Та й на Подолі - я коли там працював, то, якщо там якась трагедія, максимум до другого поверху може дістати. А далі Подолу на правому березі вода не піде. Та я сподіваюся, що все обійдеться.

Статьи по теме
У Києві розквітли перші сакури: де можна помилуватись
У Києві розквітли перші сакури: де можна помилуватись

Сорт Autumnalis Rosea – з ранньоквітучих. Біло-рожеві квіти починають розпускатися вже у березні.
30.03.23 — 3270

У Києві хочуть перепоховати тіло Ватутіна: що відомо
У Києві хочуть перепоховати тіло Ватутіна: що відомо

У Києві міська влада звернулася до Міністерства культури щодо ексгумації та перенесення тіла радянського генерала Миколи Ватутіна. Він похований в урядовому кварталі столиці.
11.02.23 — 5261

На Київ насувається потужний снігопад
На Київ насувається потужний снігопад

У Києві в ніч із 10 на 11 січня прогнозують потужний снігопад. Водіїв закликають утриматися від поїздок на авто під час негоди.
10.01.23 — 2943