Контракти.ua

6601  —  29.03.13
Путін задоволений кіпрською кризою – американські експерти
Путін задоволений кіпрською кризою – американські експерти

Незважаючи на те, що криза на Кіпрі вже серйозно вдарила по статках російських провладних і опозиційних багатіїв, вигоду від неї в кінцевому рахунку може отримати Владімір Путін.

Про це пише видання The Foreign Policy.

За словами видання, в розпал кіпрської кризи в Росії панувала неабияка втіха з приводу проблем податкових біженців. А в Держдумі навіть попросили опублікувати список усіх росіян, котрі мають гроші на Кіпрі, щоб «побачити, хто є патріотом, а хто - кіпріотом».

Як зазначає The Foreign Policy, пов’язані з «ліберальною» опозицією олігархи Алєксандр Лєбєдєв і Міхаіл Прохоров практично визнали вплив кризи на Кіпрі. Лєбєдєв сказав, що внаслідок перевірки його банківського рахунку на Кіпрі він втратить близько $10 тис., а Прохоров заявив, що на Кіпрі зареєстровано його компанію Onexim LTD. Серед інших відомих «російських кіпріотів» видання називає енерготрейдера Алішера Усманова і друга Путіна Гєннадія Тімченка, а також партнера Путіна по дзюдо з Санкт-Петербурга Аркадія Ротенберга, який має близькі зв’язки з Газпромом.

«Передбачаючи, що все у світі крутиться навколо Росії, багато хто в Москві скаржиться, що причиною розробки Німеччиною угоди було покарати росіян, які ухиляються від сплати податків.

«Це схоже на експропріацію активів у більшовицькому стилі, можливо, існує узагальнення, що всі російські гроші вкрадені, а тому до їх власників треба ставитись як до бандитів», - сказав Ігор Бунін, директор одного з найстарших російських аналітичних інститутів Центру політичних технологій», - пише The Foreign Policy.

«Але після початкової хвилі обурення (пов’язаної з оголошенням умов угоди) Путін і його високопосадовці відносно спокійні. Але зрештою це може дати президенту промінь надії. Зважаючи, що їх улюблені податкові притулки закриваються, а нове американське законодавство загрожує санкціями проти них через порушення прав людини, російські еліти, ймовірно, будуть більш схильні тримати гроші в країні, що дозволить зробити їх більш залежними від доброї волі президента», - йдеться в статті.

Статьи по теме
Найбільший банк Кіпру почав закривати рахунки громадянам Росії
Найбільший банк Кіпру почав закривати рахунки громадянам Росії

Найбільший банк Кіпру, Bank Of Cyprus, почав розсилати повідомлення клієнтам - громадянам Росії про те, що їхні рахунки будуть закриті.
20.04.23 — 509

Найбільший банк Кіпру закриває рахунки росіянам
Найбільший банк Кіпру закриває рахунки росіянам

Найбільший банк Кіпру Bank Of Cyprus минулого тижня почав розсилати клієнтам-громадянам Росії, повідомлення про те, що їхні рахунки будуть закриті.
18.04.23 — 560

Банк Raiffeisen більше десяти років співпрацював із поплічниками Путіна, - ЗМІ
Банк Raiffeisen більше десяти років співпрацював із поплічниками Путіна, - ЗМІ

Банк Raiffeisen протягом тривалого часу обслуговував фіктивну компанію на Кіпрі, яка контролювалася російськими олігархами Аркадієм та Борисом Ротенбергами.
08.03.23 — 529