Контракти.ua

1935  —  15.03.13
Відомий регіонал вступився за Тимошенко щодо виборів 1996 року
Відомий регіонал вступився за Тимошенко щодо виборів 1996 року

Здивування з приводу підозр Генпрокуратури щодо обставин побрання Юлії Тимошенко народним депутатом у 1996 році висловив народний депутат Микола Джига (Партія регіонів), який у 1995-1998 роках був начальником управління МВС у Кіровоградській області.

Учора прес-служба партії «Батьківщина» оприлюднила копію листа слідчого з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Андрія Рубана голові Центральної виборчої комісії Володимиру Шаповалу.

Про це пише видання «Комерсант-Україна».

У листі міститься прохання до 14 березня надати копії документів про організацію, проведення та підбиття підсумків виборів народних депутатів в окрузі №229 Кіровоградської області з 1994 по 1997 рік.

У зазначений слідчим ГПУ період по цьому окрузі до парламенту пройшли дві людини - Василь Дурдинець, який склав у 1996 році повноваження народного депутата у зв'язку з призначенням першим віце-прем'єром, і голова корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) Юлія Тимошенко.

На довиборах у 1996 році в окрузі №229 за неї проголосувала рекордна кількість виборців - майже 92%.
Генпрокуратура звернулася із запитом у ЦВК надати інформацію про кількість виборців та кандидатів у депутати в окрузі станом на 1994 і 1996 роки, дані про підсумки виборів, а також кількість заяв і скарг, які подавали кандидати у народні депутати у виборчому окрузі № 229, у тому числі на результати голосування.

У самому Центрвиборчкомі доцільність запиту Генпрокуратури викликала сумніви.

За інформацією видання, відповідь на лист ГПУ був відправлений ще 13 березня, проте відповісти по суті на більшість поставлених питань у ЦВК не змогли, оскільки комісія була створена лише у листопаді 1997 року і не могла займатися проведенням і підбиттям підсумків виборів у 1994-1996 роках.

У свою чергу Микола Джига, який у 1995-1998 роках був начальником управління МВС у Кіровоградській області, заявив з цього приоду наступне: «Ми як міліція забезпечували на виборах у 1996 році громадський порядок і супроводжували виборчий процес. Там абсолютно не було порушень, які б сприяли або заважали перемозі Юлії Тимошенко», - сказав він.

Статьи по теме
Вибори в Україні під час воєнного стану неможливі: в
Вибори в Україні під час воєнного стану неможливі: в "Слузі народу" пояснили чому

Проведення виборів в Україні під час воєнного стану неможливе. Серед головних практичних проблем, наприклад, неможливість забезпечити повноцінну участь у виборах військовослужбовців та українців за кордоном.
22.03 — 232

Як фальсифікували
Як фальсифікували "вибори Путіна": росіяни "намалювали" рекордну явку на ТОТ

Ворог вигадав височезну явку на українських територіях, де немає значної частини жителів, де цілі міста зруйновані та порожні.
19.03 — 219

Чому Україна не може провести вибори під час війни: відповідь Зеленського
Чому Україна не може провести вибори під час війни: відповідь Зеленського

Є низка причин, які унеможливлюють проведення виборів в військовий час. Серед них, наприклад, потреба в відповідних змінах у законодавстві й не тільки.
09.03 — 219