Контракти.ua

1340  —  09.01.13
Поляки не хочуть засуджувати депортацію українців в 1947 році
Поляки не хочуть засуджувати депортацію українців в 1947 році

Проект ухвали польського Сейму щодо засудження операції «Вісла» викликав хвилю протестів у польському суспільстві, зокрема - в Інтернеті.

Як повідомляє польське видання Rzeczpospolita, несприйняття проекту ухвали, автором якої є депутат сейму, етнічний українець Мирон Сич, висловили як головні політичні сили країни, PiS і PSL, так і кресові громадські організації і користувачі Інтернету.

Зокрема, як пише польська газета, політиків не влаштовує те, що український парламент, своєю чергою досі не вибачився за масові вбивства поляків «бандами УПА» на Волині і на Поділлі, і не реагує на дедалі частіші в Україні випадки глорифікації УПА і Степана Бандери. «Навіть деякі українські джерела говорять про те, що акції «Вісла» не було б, якби не дії УПА, і якби українці після 1945 року склали зброю», - сказав у коментарі для Rzeczpospolita депутат від PSL Францішек Стефанюк.

Своєю чергою польські користувачі Інтернету створили в одній з соціальних мереж групу «Я не вибачаюсь за акцію «Вісла», яка налічує вже понад 700 членів. «Польська держава не може, і тим більше - не повинна вибачатися за діяльність, яка мала на меті захист польського народу і польської території», - пишуть учасники групи. Також вони зазначають, що польський Сейм не може прирівнювати переселення українців до масових вбивств поляків на Волині і на Поділлі.

Несприйняття проекту ухвали висловили також кресові громадські організації. «Засудження акції «Вісла» Сеймом матиме загальнодержавні економічні наслідки, оскільки переселенці і їх потомки будуть вимагати відшкодування - попри те, що за полишені ними господарства вони отримали різні метаріальні компенсації і дотації», - йдеться в заяві Товариства Memoriae Fidelis, Федерації Кресових Організацій і Фонду Львова і Південно-Східних Кресів.

«В 2007 році Світовий конгрес українців вимагав від польської влади вибачення за акцію «Вісла» і виплати відшкодувань для українців, які від неї постраждали. Вони позивалися з Польщею в судах. Зараз прийняття такої ухвали було б підставою для суду задовольнити вимогу відшкодування», - додала представниця Федерації Кресових Організацій Ева Шакаліцка.

 

 

Статьи по теме
Польща планує скасувати виплати для українських біженців: що може змінитися з 1 липня
Польща планує скасувати виплати для українських біженців: що може змінитися з 1 липня

Уряд Польщі планує скасувати частину виплат для українських біженців з 1 липня 2024 року.
11.04 — 168

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі: разом ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО
Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі: разом ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО

Європейські члени НАТО повинні взяти на себе більше відповідальності за захист Європи. Про це заявили у спільній статті з нагоди 75-ї річниці створення блоку міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
03.04 — 207

Орбан назвав Євросоюз
Орбан назвав Євросоюз "імперськими окупантами", а країни Заходу "джерелом безкультур'я і руйнування"

Свою промову Орбан виголосив перед натовпом, який звозили до Будапешта на автобусах.
16.03 — 228