Контракти.ua

766  —  17.10.21
Новий закон Польщі про вигнання мігрантів суперечить міжнародному праву – ООН
Новий закон Польщі про вигнання мігрантів суперечить міжнародному праву – ООН

Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) глибоко занепокоєне тим, що ухвалений у Польщі закон підриває фундаментальне право притулку, закріплене в міжнародному та європейському законодавстві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW з посиланням на твіт представника Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Польщі Крістін Гоєр.

«Закон, ухвалений Польщею нібито у відповідь на ситуацію на кордоні Євросоюзу з Білоруссю, суперечить міжнародному праву та законодавству ЄС і лише посилить страждання людей, змушених тікати», - написала Гоєр.

Вона також зазначає, що новий закон суперечить, зокрема, Конвенції про статус біженців 1951 року, в якій чітко йдеться про те, що особи, які шукають притулку, не повинні каратися за незаконний перетин кордону.

«Незаконний перетин кордону не звільняє держави від міжнародних зобов'язань, що стосуються права притулку», - наголосила представник ООН.

Агентство ООН у справах біженців нагадує, що прохачі притулку, біженці та мігранти ніколи не повинні використовуватися державами для досягнення політичних цілей. Воно "визнає проблеми, з якими зіткнулася Польща", і висловило готовність тісно співпрацювати з владою країни для пошуку шляхів виходу з міграційної кризи.

Як повідомляв Укрінформ, нижня палата польського парламенту під час голосування в четвер підтримала ініціативу уряду з будівництва на зовнішньому кордоні Польщі з ЄС (лінія кордону з Росією, Білоруссю й Україною) добре обладнаного загородження. А також польські депутати проголосували за легалізацію вигнання мігрантів на кордоні.

Як повідомлялося, Польща на початку вересня запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який діятиме до кінця листопада. Варшава також розгорнула на кордоні з РБ загородження з колючого дроту. Втім, польські прикордонники не раз фіксували, як нелегальні мігранти знищують загородження, іноді за підтримки білоруських служб.

Щодня польсько-білоруський кордон намагаються перетнути кілька нелегальних мігрантів з Близького Сходу і країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні.

Статьи по теме
Вибори у Польщі: яка партія отримала найбільшу кількість голосів — результати екзитполу
Вибори у Польщі: яка партія отримала найбільшу кількість голосів — результати екзитполу

На виборах до польського парламенту перемагає консервативна партія Ярослава Качинського “Право і Справедливість”.
15.10.23 — 378

У Польщі рекомендували вживати
У Польщі рекомендували вживати" в Україні", а не "на

Рада польської мови заохочує широке використання синтаксису "в Україні" і "в Україну" і не вважає синтаксис з "на" єдино правильним.
26.07.22 — 519

Українцям спростили процедуру отримання Карти поляка: які тепер правила
Українцям спростили процедуру отримання Карти поляка: які тепер правила

Громадяни України зможуть отримати Карту поляка в Польщі
19.07.22 — 702