Контракти.ua

522  —  13.04.21
В «Головній темі» розповіли, як розпізнати фальшиві купюри високої якості
В «Головній темі» розповіли, як розпізнати фальшиві купюри високої якості

В Україні бум фальшивих грошей! До того ж, розпізнати підроблені купюри стало складно - навіть спеціальні пристрої не завжди виявляють несправжні гроші. В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна» поділилися трьома ефективними лайфхаками, як розпізнати філігранну підробку, коли вона опинилася у ваших руках.

Перша порада – вам не допоможуть водяні знаки та захисні стрічки, це вже давно не працює. Почніть краще з порівняння сумнівної купюри з кількома іншими такого самого номіналу.

«Фарба може бути різною на справжній та підробленій купюрі. Наприклад, часто на фальшивках значно темніший колір», - зазначила досвідчена касирка Маргарита.

По-друге, потріть купюру у руках. Папір має бути шершавим і цупким. А написи та малюнки - опуклими. Цей рельєф вкрай важко підробити!

«На підробці вони не рельєфні. Гладенький папір, і ми навіть бачимо,  що купюрки, які нам робить національний банк, - вони красиві, не розтріпуються», - поділилися касирка.

І третє - зверніть увагу на додатковий вертикальний напис номіналу, який у справжніх гривнях повністю проявляється лише на світлі та ще й змінює колір! На підробках же колір змінюватись не буде.